Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Цей день в історії 24 бер 2017 17:22

Цей день в історії. Довгорукий в Києві, остання з Тюдорів, створення Великої Британії, державна українська, необмежені повноваження Гітлера, смерть Жюля Верна і Йогана Кройфа. 24 березня.

Цей день в історії. Довгорукий в Києві, остання з Тюдорів, створення Великої Британії, державна українська, необмежені повноваження Гітлера, смерть Жюля Верна і Йогана Кройфа. 24 березня.83-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 282 дні. Іменинники - Софрон, Юхим. Всесвітній день боротьби проти туберкульозу.

1084 - Після захоплення Риму німецьким королем Генріхом IV архієпископ Віберта з Равенни був зведений на папський престол під іменем Климент III. Ця подія стала початок нової схизми, яка тривала до 1111 року - кінця правління антипапи Сильвестра IV.

1155 - З третьої спроби князь ростово-суздальський Юрій Довгорукий при підтримці Ростислава Смоленського захопив Київ, де лишився на престолі до кінця свого життя.

1603 - 60-річний Токуґава Іеясу отримав від імператора Японії титул «Великого сьоґуна завойовника варварів». Він створив новий самурайський уряд - третій і останній сьоґунат, який правив наступні 250 років.

1603 - На 70-у році життя померла Єлизавета I, королева Англії з 1558 року, дочка Генріха VIII і Анни Болейн, 5-й і останній монарх з династії Тюдорів, відома також як королева-діва. За сорок чотири роки її правління ("єлизаветинська епоха") абсолютизм досягнув найвищого розквіту, була продовжена Реформація, Англія стала одною з ведучих держав Європи, суперницею католицької Іспанії в боротьбі за світове панування.

1707 - Парламентами Англії та Шотландії прийнято Акт про Унію, який об'єднав королівства Англію і Шотландію в єдину державу - Королівство Велика Британія. Акт про Унію набув чинності 1 травня 1707 року.

1721 - Іоганн Себастьян Бах опублікував свій «Брандербурзький концерт» - цикл з 6 концертів, піднесених Бахом в якості подарунка маркграфу Бранденбург-Шведта Крістіану Людвігу Бранденбургзькому.

1794 - В ході Польського повстання у Кракові верховним командувачем повстанців обрано Тадеуша Костюшка. Восени поляків розгромили російські війська на чолі з Суворовим, а на наступний рік відбувся третій розділ Польщі, котра припинила своє існування як незалежна держава.

1794 - У Кракові опубліковано Акт повстання під керівництвом Тадеуша Костюшка, який проголосив гасла відновлення в повному обсязі суверенітету Польщі і повернення територій, відторгнутих Росією в 1773 і 1793 роках.

1801 - У результаті змови гвардійських офіцерів, на чолі якої були генерал-губернатор Петербурга Пален, віце-канцлер Панін і генерал Беннінгсен, у Росії відбувся двірцевий переворот - в Михайлівському замку в Петербурзі був задушений цар Павло I. Більше ста років офіційною версією його смерті був інсульт. Спадкоємцем Павла на престолі став його син Олександр I, улюблений внук Катерини II.

1816 - У місті Тукумана розпочав свою роботу конгрес Об'єднаних провінцій Ріо-де-ла-Плати для обговорення питанння про юридичне оформлення незалежності колишнього іспанського віце-королівства. В липні він проголосив створення нової держави - Об'єднані провінції Південної Америки, яка в 1826 році була перейменована на Аргентину.

1860 - Сардинський король Віктор-Еммануїл II у винагороду за приєднання до його королівства Парми, Тоскани, Модени і Романьї, поступився Франції Савойєю разом з Ніццою. Була дотримана формальність плебісциту, але приймались заходи, щоб він виявився на користь приєднання.

1882 - Німецький вчений Роберт Кох оголосив про відкриття збуджувача туберкульозу, хвороби, яка була того часу однією з головних причин смертності у світі.

1918 - Центральна Рада проголосила українську мову державною.

1933 - Набув чинності закон, напередодні прийнятий німецьким парламентом (69% голосів), котрий передав уряду законодавчу владу та фактично призупинив дію конституції, парламент надав Адольфу Гітлеру практично необмежені повноваження. З цього ж дня Німеччина стала неофіційно іменуватись Третім рейхом, спадкоємницею Священної римської імперії німецької нації (962—1806 рр.) і Німецької імперії Отто фон Бісмарка та Вільгельма I Гогенцоллерна (1871-1918 рр.). Проіснував тисячолітній Третій рейх до 23 травня 1945 року.

1944 - В окупованому Римі нацисти здійснили масову страту італійських громадян - у відповідь на вбивство напередодні італійськими партизанами 33-х поліцейських СС в Адреатинських печерах було страчено 335 чоловік. Серед загиблих були заручники, полонені члени італійського руху Опору і звичайні громадяни, схоплені на вулиці.

1949 - Вперше під час церемонії вручення «Оскарів» кращим було названо іноземний фільм - англійська екранізація «Гамлета». Виконавець головної ролі Лоуренс Олів'є був названий кращим актором, а приз за кращу режисуру було вручено Джону Х'юстону за фільм «Скарби Сьєрра-Мадре». Крім того, Волтер Х'юстон і його син Джон, що зіграли у цьому фільмі, стали першою парою батько-син, що стали лауреатами «Оскара».

1955 - На Бродвеї відбулася прем'єра п'єси Тенессі Вільямса «Кіт на гарячому свинцевому даху», котра загалом була зіграна 694 рази.

1958 - Зірка рок-н-ролу Елвіс Преслі одягнув військову форму - його забрали на два роки до армії.

1972 - Британія ввела у Північній Ірландії пряме правління - місцевий парламент не зміг справитись із зростаючою хвилею насильства.

1976 - В Аргентині до влади прийшла військова хунта на чолі з генералом Хорхе Відела, котрий оголосив себе президентом країни. Діяльність парламенту, судів, політичних партій і профспілок була заборонена; за кілька років правління хунти від 10 до 15 тисяч чоловік зникли безвісти. Після невдалої спроби захопити Фолклендські острови Відела був змушений залишити свій пост, а влада в країні знову перейшла до цивільного уряду. В 1985 році Відела був засуджений на довічне ув'язнення.

1979 - Австралійська група The Bee Gees з синглом «Tragedy» вийшла на перше місце в американському чарті. Це був їх восьмий хіт, що вийшов у лідери чартів у США та Великій Британії.

1980 - Компанія Capitol Records випустила альбом з рідкісними записами Beatles - "Penny Lane", німецькомовні версії "She Loves You", "I Want To Hold Your Hand".

1980 - У Сальвадорі вбито архієпископа Оскара Ромеро, що стало приводом до десятирічної громадянської війни.

1984 - Лайонел Річі, колишній лідер групи «Commodores», з піснею «Hello» став лідером хіт-параду в США.

1986 - На 58-й церемонії вручення Оскарів кращою картиною став фільм «З Африки» Сіднея Поллака (режисер і продюсер), кращим актором - Вільям Херт («Поцілунок жінки-павука»), кращою актрисою - Джеральдіна Пейдж («Подорож»), кращими акторами в епізодичних ролях - Дон Емеш («Кокон») і Анжеліка Х'юстон («Честь сім'ї Пріцци»). Серед сенсацій церемонії - фільм «Пурпуровий колір»: 11 номінацій, жодної нагороди.

1989 - Біля берегів Аляски сів на мілину і дав тріщину трьохсотметровий супертанкер "Valdez" компанії Exxon - в океан вилилось одинадцять мільйонів галонів нафти і на поверхні утворилась пляма площею понад тисячу квадратних кілометрів. Ліквідація наслідків аварії зайняла близько трьох років і обійшлась компанії Exxon в 2.1 мільярдів доларів прямих затрат і 1 мільярд - на виплати компенсацій по судових позовах.

1990 - Намагаючись недопустити вихід Литви зі складу СРСР, в Вільнюс введено регулярні радянські війська та військову техніку.

1997 - На 69-й церемонії вручення «Оскарів» кращим фільмом названо стрічку «Англійський пацієнт» (режисер Ентоні Мінгелла), котрий загалом виграв 7 нагород, кращими акторами - Джофрі Раша («Світіння») і Франсез Макдорманд («Фарго»).

1998 - В містечку Йонесборо, штат Арканзас, тринадцятиліній Мітчел Джонсон і одинадцятилітній Ендрю Голден відкрили вогонь по групі школярів, вбивши чотирьох дівчат і учителя та поранивши 11-х учнів. Причиною насильства стала відмова однокласниці Джонсона підтримувати з ним стосунки.

1999 - НАТО розпочало військові дії проти Югославії, перший за попередні 50 років випадок, коли Північно-атлантичний блок атакував суверенну державу.

1999 - Під час пожежі, що тривала у тунелі Монблан між Францією та Італією протягом двох діб, загинуло 39 чоловік.

2008 - У королівстві Бутан почались перші в історії демократичні вибори в парламент. Було обрано 47 депутатів Національної асамблеї (нижньої палати) та 15 депутатів Національної ради (верхньої палати); ще 5 депутатів Національної ради були призначені королем країни.

Народились

1494 - Георг Агрікола (Георг Бауер), німецький лікар, мінералог, автор праць з гірничо-металургійного виробництва (Про гірничу справу і металургію).

1607 - Міхал Адріансзон де Рюйтер, нідерландський адмірал.

1874 - Гаррі Гудіні (Еріх Вейс), знаменитий американський ілюзіоніст, гіпнотизер, трюкач.

1900 - Іван Семенович Козловський, український оперний співак (ліричний тенор), народний артист СРСР (1940), Герой Соціалістичної Праці, лауреат двох Сталінських премій, п'яти Ленінських та Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

1901 - Юб Айверкс, американський художник-мультиплікатор, дворазовий лауреат премії «Оскар», автор мишеняти Міккі Мауса і жабеняти Фліпа.

1906 - Клавдія Іванівна Шульженко, російська естрадна співачка, актриса українського походження.

1921 - Василь Васильович Смислов, російський шахіст, 7-й чемпіон світу.

1930 - Стів Маккуін (Теренс Стівен), американський кіноактор ("Чудова сімка", "Втеча", "Куля", "Том Горн").

1951 - Дугі Томпсон, англійський рок-музикант (Supertramp).

1950 - Олександр Миколайович Буйнов, російський поп-співак.

1954 - Олександр Миколайович Сєров, український естрадний співак.

1955 - Ігор Йосипович Білозір, народний артист України, український композитор і виконавець, лідер «ВІА Ватра».

1956 - Стів(ен) Баллмер, генеральний директор корпорації Майкрософт (з 2008 р.).

1970 - Лара Флін Бойл, американська актриса ("Твін Пікс", "Світ Уейна", "Спілка мертвих поетів", "Полтергейст 3").

1979 - Гайтана (Гайта-Лурдес Ессамі), українська співачка в стилі соул («Слідом за тобою», «Шаленій»).

Померли

809 - Гарун аль-Рашид, п'ятий халіф Аббасидського халіфату, знаменитий завдяки згадкам в "Казках тисяча і однієї ночі".

1603 - Єлизавета I Тюдор (Єлизавета Тюдор), королева Англії і Ірландії (1558-1603); дочка Генріха VIII і Анни Болейн, остання з династії Тюдорів. За 44 роки її правління англіканська церква була відновлена в своїх правах, а Англія стала ведучою країною світу. Її спадкоємцем на англійському престолі став внучатий племінник шотландський король Яків VI Стюарт, котрий правив під іменем Яків I.

1801 - Павло I (Павло Петрович Романов), 9-ий російський імператор (з 1796 р.); син Петра III і Катерини II.

1882 - Генрі Уадсворт Лонгфеллоу, американський поет ("Пісня про Хаявату").

1905 - Жюль Верн, французький письменник, "батько наукової фантастики" ("20 тисяч льє під водою", "Навколо світу за 80 днів", "Таємничий острів", "Діти капітана Гранта").

1928 - Вільгельм фон Урах, німецький принц, король Литовського королевства (Міндовг II, 1918 р.).

1946 - Олександр Олександрович Альохін, російський шахіст, четвертий чемпіон світу.

1962 - Огюст Пікар, швейцарський природодослідник, винахідник стратостата і батискафа; першим піднявся на стратостаті (1931) і першим спустився на батискафі в Маріанську впадину (1960).

1976 - Бернард Лоу Монтгомері, британський фельдмаршал, командуючий британськими військами у Північній Африці і Нормандії в роки Другої Світової війни, начальник Генштабу (1946-48 рр.), перший заступник командуючого НАТО (1951-58 рр.).

2016 - Йоган Кройф, голландський футболіст, тренер, кращий гравець Європи (1971, 1973, 1974), світу (1974), володар Кубка європейських чемпіонів (1971, 1972, 1973), Міжконтинентального кубка (1972).
Наверх