Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Головне / Суспільство / Цей день в історії 26 бер 2017 14:29

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ.

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ.З 2015 року 26 березня Україна відзначає День Національної гвардії.

Указ про відзначення свята підписав Президент України Петро Порошенко в березні 2015 року, враховуючи значення і роль Національної гвардії України у виконанні завдань із забезпечення державної безпеки і оборони держави, захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку», передає Ukr.Media.

Цим же указом скасовується святкування 26 березня Дня внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України.

Національна гвардія функціонує як військове формування з правоохоронними функціями на базі Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України і призначена для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян України, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами по забезпеченню державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп і злочинних організацій.

Потрібно відзначити, що звання «національної гвардії» внутрішні війська України отримали вже вдруге з часу існування держави.

Так, в листопаді 1991 року Національна гвардія України була створена Законом України «Про Національну гвардію України». Підрозділ, засноване на базі Внутрішніх військ УРСР, було розпущено Законом України «Про розформування Національної гвардії України» від 11 січня 2000 року.

29 січня 2014 року активістами Евромайдана була створена «Національна Гвардія», до складу якої увійшли самооборона Майдану, козаки і «Правий сектор», один із загонів якого – «Вікінги» – першим принесли присягу. Гвардійці поклялися захищати українську націю». У той же день прес-служба МВС зробила офіційну заяву, в якій вимагала від учасників припинити протиправні дії, нагадавши про кримінальну відповідальність за створення незаконних збройних формувань. У березні 2014 в. о. президента країни, спікер парламенту Олександр Турчинов запропонував відтворити Національну гвардію. 13 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла закон «Про Національну гвардію України». Було зазначено, що базою для відновлення Національної гвардії мають стати Внутрішні війська МВС України.

В особовий склад Національної гвардії України входять військовослужбовці та працівники, які служать за контрактом та за призовом. Загальна чисельність – 60 тисяч військовослужбовців.

Військовослужбовці Національної гвардії України на період військової служби зупиняють членство в політичних партіях та професійних спілках. Існує Військовий резерв Національної гвардії України. Резервісти, які проходять службу у Резерві Нацгвардії, отримують відповідні військові знання.
Наверх