Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 09 сер 2019 11:00

Персеїди-2019: Де та коли найкраще дивитися на зорепад

Персеїди-2019: Де та коли найкраще дивитися на зорепадАстрономи розкрили цікаві подробиці про яскравий метеорний потік.

Найбільше небесних спалахів можна буде побачити у ніч з 12-го на 13-те серпня.

Серпневими ночами можна побачити один з найбільш видовищних метеорних потоків літа – Персеїди. Він почався в кінці липня і триватиме до 26 серпня, але найбільш видовищною буде ніч з 12-го на 13-те число, коли за годину з’являться до 100 спалахів на небі.

Те що часто називають зорепадом, насправді – метеорний потік. Щоліта Земля проходить крізь хвіст комети Свіфта-Туттля, що складається з пилу і частинок. Потрапляючи в атмосферу нашої планети, вони розжарюються і швидко згорають, залишаючи яскраві мелькають спалахи. Якщо дивитися з поверхні Землі, здається, що епіцентр “падаючих зірок” зосередився в районі сузір’я Персея, тому потік і назвали на честь героя грецьких міфів.

Сама комета наближається до нашої системи рідко. У 1992 році вона максимально наближалася в останній раз. А тепер цей “хвостатий об’єкт” пройде через Сонячну систему в 2126 році.

Яскраву астрономічну подію вже в 8-11 столітті помітили японці і корейці, про що свідчать записи в літописах. Але офіційна слава першовідкривача належить математику Ламберу Адольфу Жаку Кетеле. Бельгієць зафіксував це явище в 1839 році. Тоді Персеїди були особливо щедрими – до 160 частинок проносилося на зоряному небі за годину.

Першим же, хто зрозумів, що природу Персеїд, джерелом яких є шлейф комети, став італієць Джованні Скіапареллі.

Найбільше “падаючих зірок” цього року можна буде побачити в районі сузір’я Персея, трохи нижче Кассіопеї, що нагадує англійську букву W. Оптимальний час – з опівночі до четвертої ранку.
Наверх