Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Цей день в історії 04 кві 2017 20:03

Цей день в історії. Міжнародний день інтернету, виділення вітаміну С, створення Революційного проводу ОУН, заснування НАТО, народження Квітки Цісик, смерть Олега Антонова. 4 квітня.

Цей день в історії. Міжнародний день інтернету, виділення вітаміну С, створення Революційного проводу ОУН, заснування НАТО, народження Квітки Цісик, смерть Олега Антонова. 4 квітня.94-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишився 271 день. Іменинники - Василь, Георгій (Юрій, Єгор). Міжнародний день інтернету.

1081 - Після повалення імператора Нікифора III Вотаніата на візантійський престол зійшов Олексій I Комнін, засновник нової монаршої династії Комнінів.

1103 - У битві на ріці Сутень руські війська київського князя Святополка Ізяславовича розгромили половецьке військо (у битві загинуло до 20 половецьких ханів). Це стало першим наступальним поступом руських князів у русько-половецькому протистоянні, що на той момент тривало 50 років.

1147 - Перший документований спогад про Москву - саме в цей день суздальський князь Юрій Долгорукий святкував в цьому поселенні заключення союзу з новгород-сіверським князем Святославом Ольговичем.

1581 - Незважаючи на вимоги іспанського короля покарати пірата Френсіса Дрейка, по завершенні кругосвітнього плавання, першого, здійсненого британцем, англійська королева Єлизавета I піднялась на борт його судна "Пелікан" і посвятила Дрейка в рицарі за здійснення ряду успішних нападів на іспанські володіння в Новому Світі.

1794 - У ході Польського повстання біля села Рацлавиці Малопольського воєводства відбулась битва між польськими повстанцями і російським військами. Перемога поляків на чолі з Тадеушом Костюшком стала сигналом до повстання у Варшаві і змусили царські війська покинути столицю Польщі.

1818 - Американський конгрес прийняв рішення, що прапор США буде складатись з 13 червоних та білих смужок і 20 зірок, кількість котрих буде поповнюватись при збільшенні кількості штатів.

1881 - Лос-Анджелес отримав статус міста.

1881 - Народоволець Микола Кибальчич, знаходячись у Петропавлівській в'язниці (Петербург), за декілька днів до страти, створив ескіз ракетного літального апарату з камерою згорання та пояснювальну записку до нього.

1918 - В ході Першої Світової війни закінчилась 2-а битва на Соммі, одна з найпотужніших спроб німецької армії здобути перемогу на Західному фронті. Битва почалась 21 березня з масованого артилерійського обстрілу англійських позицій, що змусило погано підготовлену 5-у британську армію відступити і дало змогу німцям за тиждень підійти до Парижу на відстань 80 миль. 2 квітня на захист Парижу виступили американські війська під командуванням генерала Джона Першинга, котрим разом з британськими і французькими частинами вдалось зупинити наступ виснажених німецьких армій. У 2-й битві на Соммі кількість вбитих і поранених з обох боків склала близько 400 тисяч чоловік.

1919 - В Італії почала діяти пасажирська авіалінія Рим - Неаполь, перевезення по котрій здійснювалось дирижаблями.

1932 - Після 5 років досліджень, професор Чарльз Кінг з університету міста Пітсбург виділив вітамін C.

1940 - У Кракові створено Революційний Провід ОУН на чолі зі Степаном Бандерою, куди війшли його послідовники після розколу, що відбувся на ІІ-му Великому Зборі ОУН в Римі.

1944 - Англо-американська авіація провела перше бобардування Бухаресту. Загинуло близько 3 тисяч цивільних людей і поранено більше 5 тисяч.

1945 - Радянська армія зайняла Братіславу, столицю Словаччини, а американська - звільнила в'язнів табору смерті Ордруф (Німеччина).

1949 - У Вашингтоні представниками 12-х країн - США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії - підписано Північно-атлантичний пакт (НАТО) про воєнно-політичний союз, що ставив за мету колективний захист демократичних свобод і протидію комуністичній експансії.

1960 - На 32-й церемонії вручення нагород Американської академії кіномистецтв рекордну кількість "Оскарів" - 11 з 12-и - отримав фільм "Бен Гур" режисера Уільяма Вайлера. Цей успіх був повторений лише у 1998-у році фільмом "Титанік" Джеймса Камерона.

1964 - Пісенний Top 100 американського журналу Billboard очолили п'ять пісень The Beatles - "Can't Buy Me Love", "Twist and Shout", "She Loves You", "I Want to Hold Your Hand" і "Please Please Me". За минулі майже сорок років жодному виконавцю не вдавалось навіть повторити подібне досягнення легендарної британської групи.

1968 - У Мемфісі (штат Теннессі) 39-літній борець за громадянські права чорношкірих бабтистський пастор Мартін Лютер Кінг став жертвою замаху білого фанатика-расиста Джеймса Ерла Рея, котрий вистрілив Кінгу в спину і смертельно поранив його. Убивство Кінга, лауреата Нобелівської премії миру, одного з найпопулярніших і найавторитетніших негритянських лідерів, котрий подібно Махатмі Ганді проповідував ненасильницькі методи боротьби з проявами расизму в США, викликало масові заворушення майже у 100 містах країни.

1973 - У Нью-Йорку відкрито комплекс Всесвітнього торгового центру, який спроектував японський архітектор Мінору Ямасакі. Комплекс був зруйнований 11 вересня 2001 року внаслідок терористичної атаки.

1975 - У місті Альбукерке, штат Нью-Мексико, Біллом Гейтсом і Полом Алленом засновано компанію Microsoft.

1979 - У Пакистані страчено 51-річного Зульфікара Алі Бхутто, колишнього президента і прем'єр-міністра країни, скинутого у результаті військового перевороту. Офіційним звинуваченням щодо Бхутто була особиста участь у розправах над політичними опонентами.

1993 - У Ванкувері (Канада) почалась дводенна зустріч президентів Клінтона та Єльцина. Білл Клінтон пообіцяв допомогу Росії в сумі 1.6 мільярда доларів, Єльцин - "кріпити партнерство і співробітництво".

1995 - В Ечміадзині поблизу Єревану, де розміщується престол Вірменської апостольської церкви, відбулась урочиста церемонія інтронізації католикоса всіх вірмен Гарегіна I. Випускник Оксфорду, Гарегін I у 1977 році став католикосом Кілікійським - главою частини Вірменської церкви, що відкололась від основної і мала свій центр у Бейруті. Він проявив себе як послідовний антикомуніст і на виборах був підтриманий своїм земляком (також родом з Сірії) президентом Вірменії Левоном Тер-Петросяном. Вірменська апостольська церква - одна з найдавніших християнських церков і в підпорядкуванні Ечміадзинського католікосату перебувають Кілікійський католікосат, Єрусалимське і Константинопольське патріархатства, єпархіальні управління на Балканах, в Західній Європі, США, Південній Америці і Дадекому Сході.

1998 - У Донбасі на шахті ім. Скочинського в результаті вибуху метану загинуло 63 шахтарі.

2000 - Американські та британські літаки провели бомбардування іракських військових об'єктів на півдні країни. Власті Іраку повідомили, що це привело до загибелі 2 цивільних осіб.

Народились

188 - Каракалла (Септимій Бассіан), 22-й римський імператор (з 211 року), син імператора Септимія Севера; надав римське громадянство всім вільним жителям країни.

1818 - Томас Майн Рід, англійський письменник ("Білий вождь", "Квартеронка", "Оцеола, вождь семинолів", "Вершник без голови").

1928 - Еліна (Евеліна Аврамівна) Бистрицька, російська актриса (Добровольці, Тихий Дон, Зезакінчена повість, В мирні дні).

1932 - Андрій Арсенієвич Тарковський, російський кінорежисер ("Соляріс", "Сталкер", "Андрій Рубльов").

1932 - Ентоні Перкінс, актор (Психо, Гріхи Доріана Грея, Убивство в Східному експресі).

1938 - Ілля Рахмілевич Рєзнік, російський поет, автор популярних пісень ("Маэстро", "Старинные часы", "Скрипач на крыше", "Яблони в цвету").

1952 - Гарі Мур, ірландський гітарист-віртуоз (Thin Lizzy, Colosseum II).

1952 - Дейв Хілл, англійський рок-музикант, гітарист групи Slade ("Run Runaway", "My Oh My", "Skweeze Me, Pleeze Me", "Merry Xmas Everybody").

1953 - Квітка Цісик, американська оперна співачка співачка українського походження, виконавиця українських народних і популярних пісень.

1955 - Мік Марс, американський рок-музикант, гітарист групи Motley Crue ("Too Fast for Love", "Shout at the Devil", "Theatre of Pain").

1965 - Роберт Джон Дауні, американський кіноактор («Готика», «Шерлок Холмс», «Залізна людина», «Занадто багато сонця»).

1967 - Дмитро Володимирович Нагієв, російський актор ("Каменська"), телеведучий.

1979 - (Хіт)кліфф Ендрю Леджер, австралійський актор («Брати Грімм», «Горбата гора», «Казанова», «Темний Лицар», «Патріот»); посмертно нагороджений премією «Оскар» (2009).

Померли

397 - Амвросій Медіоланський, єпископ Міланський (Медіоланський), християнський богослов, проповідник, реформатор церковних співів.

1284 - Альфонсо X (Альфонсо Мудрий), король Кастилії і Леона (з 1252 р.); прізвисько "Мудрий" отримав за покровительство наукам і мистецтву.

1461 - Георг фон Пурбах, австрійський астроном і математик.

1841 - Вільям Генрі Гаррісон, 9-й президент США; був на своєму посту лише місяць (з 4-го березня по 4-е квітня 1841 року), найкоротший термін з усіх американських президентів.

1870 - Генріх Густав Магнус, німецький фізик та хімік (відкрив названу його ім'ям платинову сіль).

1919 - Вільям Крукс, англійський хімік та фізик; відкривач явища сцинциляції, хімічного елементу талію, винахідних радіометра.

1929 - Карл Фрідріх Бенц, німецький інженер, автопромисловець, конструктор першого у світі бензинового автомобіля.

1932 - Вільгельм Оствальд, німецький фізик і хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії (1909).

1968 - Мартін Лютер Кінг, американський бабтистський священник, діяч негритянського руху за рівноправ'я, лауреат Нобелівської премії миру (1964).

1984 - Олег Костянтинович Антонов, український авіаконструктор; створив понад 60 типів транспортних літаків і планерів.

1985 - Дінара Кулдашівна Асанова, російський кінорежисер (Ключ без права передачі, Пацани, Не болить голова у дятла).

1991 - Макс Фріш, швейцарський письменник, романіст, драматург (""Штиллер", "Гомо Фабер", "Назву себе Гантенбайн").
Наверх