Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство / Економіка 31 жов 2019 17:00

Серед найбільш затребуваних на ринку праці Черкащини кваліфіковані робітники

Серед найбільш затребуваних на ринку праці Черкащини кваліфіковані робітникиПротягом останніх років ринок праці Черкаської області демонструє сталу тенденцію до зменшення безробіття в регіоні. Цьому сприяє підвищення економічної активності роботодавців.

Так, цьогоріч до служби зайнятості заявлено понад 33,3 тисячі вакансій. У той час як роботу шукали близько 40 тисяч безробітних. Тобто, навантаження на одне вільне робоче місце, не таке вже й високе – трохи більше однієї особи. На цьому наголосив директор обласної служби зайнятості Григорій Дендемарченко.

Якщо розглядати в професійному розрізі, то існує певна невідповідність між попитом та пропозицією робочої сили у професійно-кваліфікаційному складі. Так, 56 % вакансій, що заявляють роботодавці, складають вакансії за робітничими професіями. У той час, як серед пошукачів роботи, значну кількість – понад 80 %, становлять люди з вищою та професійно-технічною освітою.

У розрізі професій найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників – це водії, трактористи, швачки, електромонтери, слюсарі, електрогазозварники, токарі, монтери колії, дорожні робітники, муляри та столяри. Також затребувані працівники сфери послуг – продавці, кухарі, охоронники, офіціанти, молодші медичні сестри, пекарі, бармени, перукарі, соціальні робітники.

Залишається високим попит на професіоналів та фахівців з досвідом роботи – бухгалтерів, лікарів, вчителів, юристів, фармацевтів, провізорів, а також інженерів різних галузей.

За словами директора ОЦЗ, завжди бути затребуваним спеціалістом, здійснювати перехід між різними галузями та підвищувати власну продуктивність та ефективність, дозволить володіння надпрофесійними уміннями та навичками, а саме:

– системне мислення;
– мультимовність, володіння кількома іноземними мовами;
– уміння знаходити спільну мову і працювати із колективом, окремими людьми та групами;
– робота зі штучним інтелектом та вміння керувати складними автоматизованими комплексами;
– уміння керувати проєктами і процесами, ставити задачі собі самостійно, без вказівок від вищого керівництва;
– клієнтоорієнтованість;
– стресостійкість, або вміння працювати у режимі швидкої зміни умов задач;
– уміння швидко приймати рішення, керувати та розподіляти свій час та ресурси;
– здатність до креативу, розуміння сучасних трендів.

"Своїм клієнтам ми радимо вивчати іноземні мови та сфокусуватися на підборі декількох професій, які найбільше відповідають талантам та здібностям, – каже Григорій Дендемарченко. – Варто спробувати себе в різних професіях, до того як братися за спеціалізоване навчання, допоможуть в цьому стажування та волонтерство, а також доречно буде скористатися безкоштовними онлайн курсами".
Наверх