Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Політика 27 лют 2020 12:00

Очільник ОДА розповів про особливості нового варіанту Перспективного плану формування ОТГ

Очільник ОДА розповів про особливості нового варіанту Перспективного плану формування ОТГЗа 5 років багато громад не змогли об'єднатись, але реформа триває: очікується ліквідація райдержадміністрацій, створення префектур тощо. Необхідно завершити формування ОТГ. З огляду на все це в облдержадміністрації сформували оновлений варіант Перспективного плану створення об’єднаних територіальних громад.

Про це під час пресконференції заявив голова облдержадміністрації Роман Боднар.

– Процес укрупнення адміністративно-територіальних утворень буде ще тривати, – сказав Роман Миколайович. – Ми очікуємо, що менш успішні громади приєднуватимуться до більш успішних. Звісно, план, який ми сформували, не ідеальний. Ми мали б укрупнити ще деякі громади, але ОТГ середньої спроможності також мають право на існування. Хай люди спробують жити і працювати в такому форматі. Безпідставних «хотілок» ми не задовольняли, але й через коліно громади не ламали. Якщо люди попрацюють і побачать, що бюджет невеликий і, крім лампочок дорожнього освітлення і благоустрою, більше ні на що не спроможні, то хай визначаються, як бути далі.

За словами Романа Бодонара, громади, які відображені у Перспективному плані, по суті, сформовані ініціативними групами органів місцевого самоврядування. В ОДА виходили із позиції, що навіть якщо громада менш спроможна, ніж могла б бути, але сформована за ініціативою самих людей, то їй треба дати шанс.

Пан Боднар також прокоментував небажання приміських сіл доєднуватися до міст, де працює і навчається значна частина їхніх жителів. На його думку, причиною цього є недостатня робота міських голів, що й спричинило недовіру до міської влади.

Зокрема, громада Новодмитрівки, яка є, по суті, передмістям Золотоноші, вирішила не приєднуватися до міста, а сама стати центром ОТГ із населенням у 10 тисяч осіб.

– Це спроможна громада, – сказав Роман Боднар. – Єдина «проблема» – це близькість її центральної садиби до Золотоноші. Якби ми об’єднали всю цю ОТГ із Золотоношею, вийшла б надміру велика громада. Тож вирішили піти назустріч людям і зберегти Новодмитрівську ОТГ. Вважаю це рішення правильним.

Викликало запитання і Паланська ОТГ, яка, судячи із поширеної ОДА карти, виглядає розірваною й примикає до Умані. За словами Романа Боднара, це не так.

– Жителі Паланської ОТГ категорично не хочуть приєднуватися до Умані, – сказав голова ОДА. – Але мій прогноз такий, що Паланська ОТГ згодом об’єднається з Уманню. Але для цього Умань має продемонструвати прозорість, відкритість.

За словами Романа Боднара, зараз, після опублікування проєкту оновленого Перспективного плану, проводиться громадське обговорення.

– Уряд приймає від областей їхні плани, – сказав голова ОДА. – До літа в них ще можна буде внести корективи, бо очевидно, що є невдоволені. Наприклад, є два села, які з’єднані дорогою (такі, як, приміром, Моринці і Шевченкове), але «історично» вони не поєднуються. Крім того, була «гаряча точка» по Умані. Ми довго переконували Родниківку, щоб вона приєдналася до Умані, а не до Паланської ОТГ. Але вони наполягали на своєму. Були питання по Городищенському району. Тобто, є активні люди, які незадоволені, але є й люди, які підтримують проєкт Перспективного плану. Тож маємо враховувати думки всіх.

Роман Боднар наголосив, що при формуванні плану впливу ззовні не було, як не було і кулуарних домовленостей.

Заступник голови ОДА Роман Карманнік визнав, що в ході формування ОТГ на Черкащині раніше поруч із успішними ОТГ утворилися і неспроможні. Таких нараховувалося 16.

– Ми зустрічалися, обговорювали і нарешті дійшли компромісного варіанту, – додав пан Карманнік. – А загалом виграє не та громада, де багато землі, яка має певні блага, а та громада, де буде досвідчений керівник, і який свою матиме команду.
Наверх