Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Цей день в історії 07 травня 2017 12:46

Цей день в історії. Перша перемога Жанни д'Арк, прем'єра 9-ї симфонії Бетховена, Акт про беззастережну капітуляцію німецьких військ, перший український боксер-професіонал, народження Йоганнеса Брамса і Петра Чайковського. 7 травня.

Цей день в історії. Перша перемога Жанни д'Арк, прем'єра 9-ї симфонії Бетховена, Акт про беззастережну капітуляцію німецьких військ, перший український боксер-професіонал, народження Йоганнеса Брамса і Петра Чайковського. 7 травня.127-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 238 днів. Іменинники - Валентин, Євсій, Єлизавета, Леонтій, Олексій, Савва (Сава), Фома. В Данії відзначають День молитви, у Шотландії - День весни, в Казахстані - День захисника вітчизни.

973 - У саксонському місті Мемлебен на 61-році життя помер Оттон Великий, засновник і перший правитель Священної Римської імперії німецької нації, яка проіснувала майже дев'ять століть. Після пишного тридцятиденного прощання він був похований в монастирі Святого Маврикія у Магдебурзі поруч з його першою дружиною Едітою Англійською.

1104 - У битві біля Харрана хрестоносці князівства Антіохії і графства Едеського у першому великому зіткненні з мусульманами після закінчення 1-го хрестового походу зазнали нищівної поразки, а двоє їх воєначальників - Балдуїн Едеський і Жослен де Куртене - були захоплені в полон. Цим скористалась Візантія, яка знову приєднала до себе Латакію і частину Кілікії; інша частина Кілікії відійшла до Вірменії. Через чотири роки Антіохія стала васалом Візантії, а графство Едеське так ніколи і не відновило свій вплив і проіснувало до 1144 року.

1429 - У ході Столітньої війни французькі війська, очолювані 17-літньою Жанною д'Арк, отримали перемогу над англійцями у битві за Орлеан - розбивши зі своїм невеликим загоном ворогів біля західних міських стін, Жанна увійшла в місто, що перебувало в облозі вже кілька місяців, доставила провіант і зброю. Організовані нею контрвипади проти англійців дозволили повністю зняти облогу Орлеана на початку травня.

1682 - Після смерті царя Федора Олексійовича царем Росії було проголошено Петра I (син царя Олексія Михайловича від другого шлюбу з Наталією Наришкіною).

1763 - Повсталі проти англійців 300 індіанців з племені Оттава на чолі з вождем Понтіаком спробували штурмом захопити Детройт. Зазнавши невдачі, вони вирізали в окрузі всіх англійців і взяли в облогу Детройт силами 900 індіанців з шести племен. Вона тривала п'ять місяців, але індіанці були змушені відступити.

1824 - У Відні в тетрі Кернтнертор з великим успіхом відбулась прем'єра Дев'ятої симфонії Людвіга ван Бетховена, яка вважається найвидатнішим його творінням. Бетховен працював над нею два роки, будучи практично глухим. Сьогодні фрагмент Симфонії №9, «Ода до радості» на слова Фрідріха Шиллера, в аранжуванні Герберта фон Караяна використовується як Гімн Євросоюзу, а сама симфонія є найбільш виконуваною у світі.

1832 - В ході Константинопольської конференції, яка почалась у лютому 1832 року за участю Великобританії, Франції і Росії з одного боку та Османської імперії - з іншого, підписано протокол, який проголошував Грецію незалежним королівством на чолі з Оттоном I, сином короля Людвіга I Баварського з династії Віттельсбахів. Османській імперії відшкодували 40 000 000 піастрів за втрату території.

1875 - Підписано російсько-японський договір про обмін територіями, згідно з яким Росія поступалася Курильськими островами в обмін на острів Сахалін.

1915 - Під час подорожі з Нью-Йорка до Ліверпуля поблизу ірландського узбережжя німецьким підводним човном «U-20» був торпедований пароплав "Луізітанія" з більш, ніж 2 тисячами пасажирами. Загинуло 1198 з них, включаючи військового міністра Великобританії.

1920 - В ході радянсько-польської війни польські війська під командуванням Юзефа Пілсудського і Ридз-Едвард Смігли за підтримки частин військ Симона Петлюри зайняли Київ.

1934 - На Далекому Сході Росії створено Єврейську автономну область з центром в місті Біробіджан.

1941 - В голлівудській звукозаписуючій студії «RCA-Victor» оркестр Гленна Міллера записав одну з найпопулярніших своїх композицій - «Chattanooga Choo Choo», відому за кінофільмом «Серенада Сонячної долини». Пісня написана поетом Маком Гордоном і композитором Dаррі Уорреном. Вокальні партії виконав музикант оркестру Текс Бенеке і група Modernaires. 7 грудня 1941, платівка на 78 об/хв випущена компанією «Bluebird» із записом «Чаттануга Чу-чу» піднялася на першу сходинку хіт-парадів США і перебувала там 9 тижнів. 10 лютого 1942 року продажі перевищили 1 200 000 примірників і платівка стала першим офіційним «золотим диском» в історії грамзапису.

1945 - О 2:41 за середньоєвропейським часом начальник Оперативного штабу Вермахту генерал-полковник Альфред Йодль підписав Акт про беззастережну капітуляцію німецьких збройних сил, який встановив перемир'я на спрямованих проти Німеччини фронтах Другої світової війни і зобов'язав німецьких військовослужбовців до припинення опору, здачі особового складу в полон і передачі матеріальної частини збройних сил противнику. Капітуляцію прийняли: від англо-американської сторони генерал-лейтенант армії США, начальник Головного штабу Союзних експедиційних сил Волтер Беделл Сміт, від СРСР - представник Ставки Верховного Головнокомандувача при командуванні союзників генерал-майор Іван Суслопаров, від Франції, як свідок, - заступник начальника Штабу національної оборони Франції бригадний генерал Франсуа Севез. Капітуляція нацистської Німеччини набула чинності 8 травня о 23:01.

1946 - У Токіо фізик Акіо Моріта та інженер Масару Ібука заснували компанію «Токьо цусин коге Кабусікі-гайся» (Токійська телекомунікаційно-промислова компанія) або скорочено Тоцука. Невдовзі її назва була змінена на «Sony».

1951 - Міжнародний Олімпійський комітет запросив Радянський Союз взяти участь в Олімпійських іграх 1952 року.

1954 - Після 55-и днів облоги капітулювала французька фортеця Д'єн Б'єн Фу, розміщена в північно-в'єтнамських джунглях, що знаменувало кінець французького колоніального правління в Індокитаї і перемогу в Північному В'єтнамі комуністів. На наступний день у Женеві почалась міжнародна конференція по Індокитаю, результатом котрої стало надання незалежності Камбоджі та Лаосу і поділ В'єтнаму на дві держави по 17-й паралелі.

1960 - На пост Голови президії верховної ради СРСР замість Клемента Ворошилова, відправленого у відставку, заступив Леонід Ілліч Брежнєв.

1985 - ЦК Компартії СРСР і Рада міністрів СРСР прийняли постанову № 410 «Про заходи щодо подолання пияцтва і алкоголізму, викорінення самогоноваріння», якими наказувалося всім партійним, адміністративним і правоохоронним органам рішуче і повсюдно посилити боротьбу з пияцтвом і алкоголізмом, причому передбачалося значне скорочення виробництва алкогольних напоїв, кількості місць і часу їх продажу.

1993 - У Південно-Африканській Республіці представники 23 політичних партій підписали декларацію про проведення в поточному році парламентських виборів без расової дискримінації.

1994 - Український боксер Андрій Синєпупов у бою з британцем Марком Рамсеєм першим в історії незалежної України здобув титул чемпіона світу серед професіоналів за версією WBO у легкій ваговій категорії до 61 кг. Бій відбувався на рингу Палацу спорту у Дніпропетровську. Суперником киянина став 24-літній боксер з британського Бірмінгема Марк Рамсей з прізвиськом Бритва. На той момент англієць провів вже 27 боїв і досі ані разу не програв. Бій тривав усі 12 раундів, проте за очками, а перевагу українцю віддали усі троє бокових суддів, переміг Синєпупов.

1995 - Жак Ширак, мер Парижа, у своїй третій спробі виграв президентські вибори, перемігши Лайонела Жоспена, що поклало кінець 18-літньому правлінню у Франції соціалістів.

1996 - У Гаазі почався перший, з часів Нюренбергу, міжнародний суд над військовими злочинцями - на лаві підсудних знаходився сербський офіцер Душан Тадіч, звинувачений у тортурах і вбивствах під час громадянської війни в Югославії.

1997 - Компанія Intel офіційно представила мікропроцесор Pentium II, призначені для ринку настільних персональних комп'ютерів. Pentium II був флагманським процесором компанії Intel з моменту виходу до появи на ринку процесора Pentium III в лютому 1999 року.

1998 - Компанія «Даймлер-Бенц» за 34,7 мільярда доларів придбала корпорацію Chrysler. У 2007 році DaimlerChrysler продав підрозділ Chrysler за $ 7,4 млрд.

2007 - Ізраїльські археологи на чолі з професором Ехудом Нецером виявили гробницю Ірода Великого за 12 кілометрів південніше Єрусалиму. Вона знаходилась у місці, яке точно описав давньоримський історик Йосип Флавій.

2008 - У Москві відбулась інавгурація президента Росії Дмитра Медведєва.

2009 - У Дніпропетровську в результаті пожежі в залі ігрових автоматів загинули дев'ять чоловік, ще 11 були госпіталізовані. Згодом прем'єр-міністр Юлія Тимошенко ініціювала закон про закриття всіх гральних закладів в країні. 15 травня Верховна Рада прийняла цей закон, проте на початку червня президент Віктор Ющенко наклав на нього вето. 11 червня вето було подолане Радою.

2012 - У квітні 2012 українська Вікіпедія увійшла в двадцятку найбільш відвідуваних у світі з показником 50,7 мільйонів переглянутих сторінок. Це на 58 % або в 1,58 разів більше проти квітня 2011 (32,0 млн.). За темпами зростання популярності серед 20-и найбільш відвідуваних Вікіпедій — українська на другому місці і поступається лише китайській.

2012 - Володимир Путін втретє вступив на посаду президента Росії.

Народились

1530 - Луї де Бурбон (Конде), лідер гугенотів, засновник дому Конде.

1711 - Девід Юм, шотландський філософ-емпірист, історик та економіст, діяч епохи Просвітництва.

1812 - Роберт Браунінг, англійський поет, письменник ("Чоловік та жінка", "Діючі особи"), основоположник жанру поетичного монолога-сповіді в англійській поезії.

1833 - Йоганнес Брамс, німецький композитор ("Реквієм", "Симфонія #1 сі-мінор", "Мадярські танці", "Німецький реквієм").

1840 - Петро Ілліч Чайковський, російський композитор ("Слов'янський марш", "Лебедине озеро", "Ромео і Джульєтта", "Пікова дама", "Іоланта", "Лускунчик").

1855 - Микола Федорович Кащенко, український біолог, академік, організатор Зоологічного музею АНУ, засновник акліматизаційного розсадника культурних рослин у Києві.

1861 - Рабіндранат Тагор, індійський поет ("Вечірні пісні", "Гітанджалі"), письменник ("Гора", "Дім і мир"), лауреат Нобелівської премії (1913), громадський діяч.

1892 - Йосип Броз (Тіто), югославський військовий і політичний діяч, глава уряду Югославії (1945-80 рр.), президент Югославії (1953-80 рр.), один з лідерів Руху неприєднання.

1901 - Гарі (Френк Джеймс) Купер, американський кіноактор, лауреат премії «Оскар» ("Сержант Йорк" [1941], "Саме в полудень" [1952], почесна нагорода [1961]).

1909 - Едвін Герберт Ленд, американський фізик, винахідник, творець одноступінчатого процесу проявлення і друку фотографій, конструктор фотокамер "Поляроїд", засновник однойменної компанії.

1919 - (Марія) Ева Перон, аргентинський політик, перша леді Аргентини (дружина 29-го і 41-го президента Хуана Перона).

1946 - Володимир Володимирович Бортко, російський режисер українського походження (Собаче серце, Бандитський Петербург, Тарас Бульба); Народний артист України (2003).

1969 - Трейсі Лордз (Нора Луїз Кузьма), американська актриса класичного («Місто масок») і порнокіно.

Померли

973 - Оттон I Великий, німецький король (936-973 рр.), засновник (962) і перший імператор Священної Римської імперії (962-973 рр.).

1825 - Антоніо Сальєрі, італійський композитор, педагог; його учнями були Бетховен, Шуберт, Ліст.

1912 - Шарль де Костер, бельгійський письменник (Легенди про Тіля Уленшпігеля і Ламе Гудзаке).

1925 - Борис Вікторович Савінков, російський політичний діяч, есер-терорист, письменник ("Спогади терориста", "Кінь блідий", "Те, чого не було").

1966 - Станіслав Єжи Лец, польський поет ("Зоопарк"), письменник ("Непричесані думки").
Наверх