Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Політика 15 чер 2020 11:00

ЦВК дозволила голосування на виборах виборцям без прописки

ЦВК дозволила голосування на виборах виборцям без пропискиЦентральна виборча комісія (ЦВК) дозволила виборцям без прописки голосувати на виборах.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні ЦВК.

За словами голови комісії Олега Діденка, таке рішення дозволить брати участь у виборах ще понад 1 млн виборців. «Ухвалений сьогодні порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, - це черговий важливий крок для забезпечення виборчих прав громадян. У результаті прийняття цього документа понад мільйон виборців отримають фактичну можливість реалізувати своє виборче право», - сказав він.

Раніше за відсутності прописки заборонялося брати участь у будь-яких виборах, а тепер проголосувати можна буде і на загальнодержавних, і на місцевих виборах за місцем фактичного проживання.

Для цього необхідно буде звернутися із заявою до органу ведення Державного реєстру виборців в період між виборами або в перші п'ять днів виборчого процесу.

При цьому визначена за місцем фактичного проживання виборча адреса не можна буде змінена протягом півроку.

До цього ЦВК дозволила голосування на місцевих виборах за місцем фактичного проживання, а не реєстрації.

Правила для цього аналогічні вищенаведеним.

Обидва рішення набудуть чинності з 1 липня.

Раніше змінити місце голосування дозволялася тільки на виборах президента і для голосування за партії на виборах до Верховної Ради, в той час як такого права не було під час голосування за мажоритарного кандидата на парламентських виборах, а також на місцевих виборах.

З 1 липня брати участь у будь-яких виборах можна буде за місцем проживання, незалежно від адреси прописки або її наявності.
Наверх