Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 30 чер 2020 10:00

В Україні можуть суттєво зрости штрафи за порушення правил рибальства

В Україні можуть суттєво зрости штрафи за порушення правил рибальстваВерховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт про збільшення штрафів за порушення законодавства у сфері охорони водних біоресурсів.

16 червня 2020 року за підтримки 305 народних депутатів Верховною Радою України прийнято у першому читанні законопроєкт № 2765 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування» (далі – проєкт Закону).

Проєкт Закону розроблено з метою посилення відповідальності за порушення правил використання риби та водних біоресурсів, а також вимог щодо охорони середовища їх перебування (забруднення, проведення днопоглиблювальних, берегоукріплювальних, гідромеліоративних робіт) і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування.

Розроблення проєкту Закону зумовлено низьким рівнем існуючих штрафів, які в останнє були встановлені ще у 2003 році. Наразі вони не відповідають економічній ситуації в країні (враховуючи рівень інфляції) та не спонукають порушників до припинення незаконної діяльності.

Законопроєктом пропонується посилити відповідальність за порушення громадянами та посадовими особами:

- експлуатації на водних об’єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням;
- вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин;
- обсягу затверджених лімітів (квот добування (вилову), часток (добування (вилову) та нормативів використання водних біоресурсів;
- проведення робіт на рибогосподарських водних об’єктах без погодження відповідно до законодавства та невжиття заходів щодо збереження середовища існування та умов відтворення водних біоресурсів.

Крім того, передбачається уточнення повноважень державних органів та посадових осіб, які здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері охорони, раціонального використання і відтворення водних біоресурсів та положень Законів України «Про тваринний світ» і «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», що дозволить здійснювати рибоохоронні заходи на більш високому рівні.

«Мінімальні штрафи є однією з причин того, чому рибалки, як любителі так і промисловики, систематично порушують законодавство. Після прийняття законопроєкту штрафи збільшаться приблизно у 10 разів, сплативши їх раз-другий бажання порушувати більше не виникатиме», – зазначив т.в.о Голови Держрибагентства Олег Баздуганов.
Наверх