Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 31 сер 2020 17:00

Будьте здорові!: Відчули симптоми респіраторного захворювання – телефонуйте сімейному лікарю

Будьте здорові!: Відчули симптоми респіраторного захворювання – телефонуйте сімейному лікарюВідчувши перші симптоми ГРВІ, обов’язково телефонуйте сімейному лікарю, закликають в МОЗ.

ВООЗ проводить порівняння коронавірусу з грипом. Обидва викликають респіраторні захворювання, але між двома вірусами є відмінності.

Чим схожі COVID-19 і віруси грипу?

1. COVID-19 і віруси грипу мають подібну клінічну картину захворювання. Тобто вони обидва викликають респіраторне захворювання, яке представляє собою широкий спектр захворювань від безсимптомного або легкого до важкого захворювання і смерті.
2. Обидва віруси передаються при контакті, краплях і фомітах. Як наслідок, важливі ті ж заходи громадської охорони здоров’я, як гігієна рук і дотримання дихального етикету (кашель в лікоть або в одноразову серветку).

Відмінність COVID-19 і віруси грипу?

1. Важливою відмінністю є швидкість передачі. Грип має більш короткий середній інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і більш короткий послідовний інтервал (час між послідовними випадками), ніж у вірусу COVID-19. Послідовний для вірусу COVID-19 – 5-6 днів, водночас для вірусу грипу – 3 дні.
2. Передача в перші 3-5 днів хвороби або потенційно предсимптомна передача – передача вірусу до появи симптомів – є основною причиною передачі грипу.
3. Передбачається, що репродуктивне число Ro – число осіб, яких може інфікувати одна захворіла людина – для вірусу SARS-CoV-2 становить від 2 до 2,5. А це вище, ніж для грипу.

Нагадуємо про дотримання стандартних рекомендацій:

- часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
- під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс хустинкою; уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
- якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей;
- не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.
Наверх