Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Цей день в історії 05 чер 2017 16:23

Цей день в історії. Всесвітній день охорони навколишнього середовища, перший політ на вітчизняному літаку в Києві, Чортківська операція УГА, "План Маршалла", перші дані про СНІД, Клінтон в Києві, смерть Павла Вірського. 5 червня.

Цей день в історії. Всесвітній день охорони навколишнього середовища, перший політ на вітчизняному літаку в Києві, Чортківська операція УГА, "План Маршалла", перші дані про СНІД, Клінтон в Києві, смерть Павла Вірського. 5 червня.156-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 209 днів. Іменинники - Адріан, Андрій, Василь, Генадій, Гнат, Давид, Данило, Дмитро, Іван, Гнат, Ісай, Касіян, Костянтин, Леонтій, Михайло, Микита, Олександр, Петро, Роман, Сильвестр, Федір, Яків, Юлія (Юліанія). Всесвітній день охорони навколишнього середовища, в Данії святкують День Конституції, на Сейшельських островах - День звільнення.Цей

1224 - У Неаполі на території монастиря Сан-Доменіко-Маджоре створено державний університет Королівства Сицилія, названий на честь імператора Священної Римської імперії Фрідріха II.

1473 - Німецький друкар Андраш Гесс надрукував у Буді для короля Матяша (Матвія Корвіна) першу мадярську книгу «Chronicon Budense» («Будайська хроніка»), яка згодом отримала назву «Chronica Hungarorum» («Угорський літопис»). В ній було описано історію Угорщини до 1498 року.

1783 - З ринкової площі французького міста Аннон брати Джозеф і Жак Монгольф'є запустили в повітря першу повітряну кулю, котра представляла собою льняний мішок, наповнений димом. Політ тривав близько десяти хвилин і куля піднялась на висоту до 500 метрів.

1799 - Отримавши дозвіл іспанського короля Карла IV проводити дослідження на іспанських територіях, німецький природознавець Александер Гумбольдт на борту корвета «Пісарро» відплив у свою першу експедицію до Латинської Америки, куди судно прибуло 16 липня.

1806 - На території колишньої Батавської республіки Луї Бонапарт проголосив створення королівства Голландія, на престол якої посадив свого молодшого брата Людовика Бонапарта.

1832 - В Парижі почалось дводенне антимонархічне повстання проти Луї-Філіппа I, який був проголошений королем після Липневої революції 1830 року.

1849 - Данія стала конституційною монархією - запроваджено двопалатний парламент, який обирається на загальних виборах. Верхня палата була розпущенна конституційною реформою 1953 року, коли було також запроваджено наслідування престолу по жіночій лінії.

1910 - В Києві відбувся перший політ на вітчизняному літаку конструкції професора політехнічного інституту Кудашева, котрий сам же й виконував роль пілота. Через одинадцять днів у повітря підняв свій літак і студент Ігор Сікорський.

1912 - У Стокгольмі за участю короля Густава V відбулось урочисте відкриття V Олімпійських ігор, котрі почалися ще в травні. Ігри V Олімпіади пройшли за участю 2407 спортсменів з 28 країн (Єгипет, Люксембург, Португалія, Сербія і Японія в них брали участь вперше). На цих змаганнях вперше використовувався фотофініш, а також електронний годинник для реєстрації результатів.

1919 - В ході Українсько-польської війни (1918-19 рр.) розпочалася Чортківська операція Української Галицької Армії (УГА), в ході котрої від поляків було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни.

1945 - Воєначальники союзних держав підписали в Берліні Декларацію про поразку Німеччини й прийняття верховної влади в ній урядами СРСР, США, Великої Британії та Франції.

1947 - Державний секретар США Джордж Маршалл виступив у Гарвардському університеті з програмою активної підтримки європейських країн, економіка котрих була зруйнована під час Другої Світової війни. "План Маршалла" був підтриманий Конгресом і 3 квітня 1948 року президент Трумен підписав відповідний закон. З 1948 по 1951 рік європейські країни отримали допомогу на суму 13 мільярдів доларів. Із-за того, що Радянський Союз блокував надання допомоги Польщі та Чехословаччині, "план Маршалла" фактично посприяв створенню "залізної завіси" між Західною та Східною Європою.

1964 - На британській студії Vocalion Records Дейвід Джонс записав свою першу пісню «Liza Jane». Через кілька років він став відомим світу як Дейвід Боуі.

1965 - Оксфордський університет присвоїв російській поетесі Анні Ахматовій почесний ступінь доктора літератури.

1967 - Численні політичні проблеми на Близькому Сході (возз'єднання Єрусалиму, контроль за західним узбережжя ріки Іордан, сектором Газа та ін.) привели до загострення стосунків між Ізраїлем і Єгиптом і початку т. зв. "Шестиденної війни". Ізраїль провів повітряну і сухопутну атаку єгипетських позицій. На боці Єгипту виступили Сирія, Іордан та Ірак. Протягом шести днів ізраїльтяни окупували сектор Газа, єгипетський Сінайський півострів, сирійські Голанські висоти і Західний берег ріки Іордан та арабський сектор Єрусалиму, що контролювались Іорданією. В результаті "Шестиденної війни" Ізраїль захопив територію, що втричі перевищувала її власну, а Єрусалим було об'єднано під ізраїльським контролем всупереч резолюції ООН.

1968 - Після перемоги на первинних президентських виборах серед каліфорнійських демократів, у Лос-Анжелесі смертельно поранений сенатор Роберт Кеннеді, брат убитого в 1963 році президента Джона Кеннеді. Палестинець Сірхан Біашар Сірхан, котрий здійснив три постріли в Роберта Кеннеді, був зразу ж схоплений на місці злочину. Сенатор помер через 32 години. У квітні 1969 року Сірхана було засуджено до страти, котру в 1972 році було замінено на довічне ув'язнення.

1975 - Після восьмирічної паузи, викликаної війною з Ізраїлем, Єгипет поновив судноплавство по Суецькому каналу.

1977 - У продажу з'явився персональний комп'ютер Apple II, перший серійний комп'ютер компанії Apple. Він став одним з найуспішніших персональних комп'ютерів свого часу і продавався з невеликими модифікаціями до 1990-х років.

1981 - Вийшов сольний студійний альбом Джорджа Харрісона «Somewhere in England». На ній вийшла посвята убитому 8 грудня 1980 року Джону Леннону «All Those Years Ago», записана з Полом Маккартні, Рінго Старром, Ліндою Маккартні і музикантами групи Wings.

1981 - Центр за контролем і профілактикою хвороб США вперше опублікував дані про захворювання СНІДом, повідомивши про 5 випадків пневмоцистної пневмонії і 28 випадків саркоми Капоші, якими захворіли чоловіки-геї. Хвороба була названа гей-пов'язаного імунодефіциту або, неофіційно «чотирьох Г» - всі хворі були з Гаїті, геями, гомофіліками і вживали героїн.

1983 - Теплохід «Александр Суворов», флагман Волго-Донскього пароплавства, верхньою частиною надбудов ударився в єдиний в Ульянівську міст через Волгу, по якому в цей час рухався товарний поїзд, - загинуло 176 чоловік.

1988 - У СРСР почалось святкування Тисячоліття хрещення Русі, яке проводилось під егідою ЮНЕСКО , яка закликало відзначити «1000-річчя введення християнства на Русі як найбільшу подія в європейській і світовій історії та культурі».

1999 - Німкеня Штефі Граф вшосте виграла тенісний турнір French Open, перемігши у фіналі швейцарку Мартіну Хінгіс з рахунком 4-6, 7-5, 6-2.

2000 - У Києві відбулась зустріч президентів Білла Клінтона і Леоніда Кучми. Вони обговорили питання закриття Чорнобильської АЕС, США надало додаткові 78 млн доларів США для Чорнобильського фонду "Укриття" і було підтверджено зобов'язання США продовжити співпрацю із Україною та міжнародним співтовариством для забезпечення завдань, які пов'язані із закриттям ЧАЕС.

2004 - У своєму маєтку в Лос-Анжелесі на 94-у році життя помер 40-й президент США Рональд Рейган. Він був похований на території відкритої ним бібліотеки у містечку Сімі-Веллі в Каліфорнії за присутності представників 165 країн, включаючи 25 діючих і 11 колишніх глав держав і урядів.

2006 - Сербія проголосила про свою незалежність від Державного Союзу Сербії і Чорногорії.

2010 - У Португалії набув чинності закон про одностатеві шлюби.

Народились

1757 - П'єр Жан Жорж Кабаніс, французький філософ, лікар; брав участь в контрреволюційному перевороті 18 брюмера і сприяв встановленню влади Наполеона I.

1819 - Джон Кауч Адамс, англійський астроном і математик; в 1845 році теоретично передбачив існування планети Нептун, відкритої наступного року німецьким астрономом Йоганом Галле.

1898 - Федеріко Гарсіа Лорка, іспанський поет.

1900 - Денніс Габор, англійський фізик мадярського походження; відкрив явище лазерної голографії (Нобелівська премія 1971 року).

1925 - Микола Васильович Плав'юк, український політичний і громадський діяч, останній Президент УНР в екзилі (1989–92 рр.), Голова ОУН (1979-2012 рр.).

1941 - Барбара Брильська, польська актриса ("Вірус", "Пан Володийовський", "Фараон", "Анатомія кохання", "Іронія долі").

1941 - Анатолій Кирилович Пузач, український футболіст і тренер («Динамо» (Київ)).

1946 - Стефанія Сандреллі, італійська актриса ("Останній поцілунок", "Чекаючи на Месію", "Можливо це любов", "Німфа", "Жінка в дзеркалі", "Я належу собі", "Розлучення по-італійськи").

1967 - Валдіс Пельш, російський співак, музикант ("Несчастный случай"), шоумен ("Угадай мелодию").

1971 - Марк Волберг (Маркі Марк), американський актор ("Ночі в стилі бугі", "Планета мавп", "Відступники", "Людина часів Відродження"), реп-співак (Marky Mark and The Funky Bunch: «Good Vibrations»).

Померли

1316 - Людовик X (Людовик Сварливий), король Франції (1314-1316 рр.) з династії Капетингів; син Філіппа IV Красивого, брат Карла IV Красивого і Філіппа V Довгого.

1816 - Джованні Паїзієлло, італійський композитор, автор опер («Дон Кіхот Ламанчський», «Служниця-господиня», «Севільський цирульник»).

1900 - Стівен Крейн, американський письменник (Червона відзнака доблесті, Меггі: дівчина з вулиці, Відкритий човен).

1910 - О'Генрі (Вільям Сідні Портер), американський письменник (Королі і капуста, Фараон і церковний спів, Вождь червоношкірих, Дари волхвів).

1916 - Гораций Герберт Кітченер, англійський фельдмаршал, військовий міністр; в 1895-98 рр. придушив повстання махдистів у Судані, в 1900-02 рр. був головнокомандуючим у англо-бурській війні.

1975 - Павло Павлович Вірський, український танцівник і хореограф, Народний артист СРСР (1960), організатор (1937), балетмейстер (до 1940), художній керівник (1955—1975) Ансамблю танцю УРСР.

2004 - Рональд Вілсон Рейган, 40-й президент США (1981-89 рр.), американський актор.

2012 - Рей(монд) Дуглас Бредбері, американський письменник-фантаст (451 градус по Фаренгейту, Вино з кульбабок, Винятково досконале вбивство, Марсіанські хроніки).
Наверх