Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Головне / Культура / Відео 09 лис 2020 08:00

9 ЛИСТОПАДА - ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ ТА МАЙСТРІВ НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА (ВІДЕО)

9 ЛИСТОПАДА - ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ ТА МАЙСТРІВ НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА (ВІДЕО)Проїжджаючи дорогою на Канів з Черкас, ви обов’язково опинитесь в чудовому, красивому та майже європейському селі – Мошни. Величний Спасо-Преображенський храм, пам’ятний знак першому пароплаву «Бджілка», Музей Т.Г.Шевченка у с.Мошни, будинок Городецького та багато інших історичних та туристичних об’єктів. І звичайно ж,саме в центрі села не оминете Будинок культури. Завжди біля нього багатолюдно та гамірно, тому що тут, як не свято, то мистецький захід, чи просто творчі будні – репетиції, спілкування, зустрічі. Саме тут збираються різні покоління Мошнян та гостей села, від малого до поважного, щоб відпочити та реалізувати свої творчі мрії, свій талант, бо саме Будинок культури покликаний бути центром культурного життя Мошнівців.

В 2019 році наш заклад культури відзначив свій 50-річний ювілей. І вже стільки років самовіддано несе культуру в маси. Для задоволення та реалізації різних культурних потреб населення в Будинку культури працює 20 художніх формувань на різний творчий смак та різну вікову категорію,що знані не тільки в селі, а й далеко за межами. Найбільші та найвідоміші - Це:

Народний аматорський хор «Мошногори»;
Народний аматорський фольклорний колектив «Молодички молодії»;
Чоловічий вокальний колектив «Козаки»;
Вокальне тріо «Мальви»
Жіночий вокальний колектив «Любисток»;
Фольклорне тріо «Берегиня»;
Жіночий танцювальний колектив «Мошнівські молодиці»;
Фольклорний гурт «Витоки»;
Молодіжний вокально-інструментальний Ансамбль «LOVE CITI»;
Дует баяністів «Віртуози»;
Дитячий ансамбль спортивно-бального танцю «Флейм»;
Дитячий танцювальний колектив народного танцю «Червона рута»;
Зведений духовий оркестр с.Мошни.

Творчу роботу Будинку культури забезпечують більше 15 творчих працівників,більша половина яких віддаються справі на громадських засадах ,займаються з колективами,допомагають в творчій та технічній організації творчих заходів, проводять відео та фото-зйомку.
Будинок культури тісно співпрацює з закладами дошкільної ,шкільної освіти та позашкілля, які розташовані на території села.

При Будинку культури працює бібліотека, яка забезпечує людей новою літературою, періодичними виданнями, інформацією з Інтернету та підтримує їх у пошуку мудрості.

Завжди і у всіх творчих починаннях та задумах нас підтримує сільська влада, депутати різних рівнів,спонсори,благодійники, меценати,організації та установи села.

Завдячуючи цим творчим та небайдужим до розвитку культури людям та всім учасникам художніх колективів у селі постійно проводяться культурно-мистецькі заходи на різний смак: бесіди, творчі вечори,святкові концерти, загально-сільські свята, виставки декоративно-прикладного мистецтва, фото-виставки. На кожен захід підготовлені тематичні фото-зони.

І на сьогодні в Будинку культури гамірно та багатолюдно. Зі збереженням карантинних вимог проводяться репетиції,зустрічі та вечори.
Художні колективи є часті учасники в обласних, районних та всеукраїнських фестивалях, конкурсах та святах. Тільки за 2019 рік творчими колективами Будинку культури села було проведено та взято участь у більш ніж 40 мистецьких заходах різних рівнів – обласного ,районного та місцевого: серед них найбільші загально-сільські:

День всіх жінок – 8 березня,
Святкові заходи до 525 річчя від першої згадки про село Мошни,
Ювілейний концерт з нагоди 95-річчя хорового колективу.
День Козацтва та захисника України,
День працівників сільського господарства,
Обласне свято Матері «Во істину небесна і земна» в с.Бровахи К-Шевченківського р-н,
Участь в обласному мистецькому святі «Садок вишневий коло хати» м. Городище,
Участь в обласному фольклорному святі «Ой, ти Трійце, зелен свято» в с.Голов’ятине Смілянського р-н,
Виступ на Всеукраїнському фестивалі «Крутий заміс» та «Холодноярський ярмарок в с.Мельники Чигиринського р-ну.

2020 рік хоча і був не таким багатим на творче життя, та тим не менш було проведено та взято участь у багатьох культурно-мистецьких заходах:

Розпочалась творча робота з проведення Регіонального різдв’яного фестивалю колядок та щедрівок «Ой радуйся земле,зійшла зоря ясна»,
Концерт до Дня всіх закоханих,
Великий святковий концерт до Дня жінки,
Святкування Дня села Мошни,
Привітання художніми номерами сусідніх сіл з Днем села.

В березні місяці у зв’язку з карантином всі сільські,районні та обласні культурно-мистецькі заходи перейшли в онлайн-режим:

До Дня захисту дітей Будинком культури було проведено в дистанційному режимі конкурс дитячого малюнка та вірша на тему «Я ЛЮБЛЮ СВОЄ СЕЛО МОШНИ»,
До свята Івана Купала – онлайн фото-конкурс «На Купала віночок сплітала».

Творчі колективи Мошен заявили себе майже у всіх дистанційних святах,конкурсах та фестивалях району та області:

Мошняни взяли участь в Районному онлайн-конкурсі «Найкраща писанка» та отримали 1 місце,
Всі Хореографічні колективи Будинку культури у V-му районному дистанційному конкурсі хореографічного мистецтва “О танцю, мить чудова” – вибороли 1-2-3 місця у відповідних категоріях,
Вокальні колективи - в районному дистанційному фестивалі-конкурсі української пісні «З джерел народу»- де також вибороли 1-2 місця.

Не оминули наші колективи й обласні мистецькі заходи і в онлайн режимі і живим виступом на святах:

- Хоровий та вокальний колективи надали свої творчі надбання на Фестиваль вокально-хорового мистецтва на честь145-ї річниці від дня народження видатного українського композитора і хорового диригента О.Кошиця.
- Талановита молодь села змагалась в дистанційному молодіжному фестивалі-конкурсі патріотичної пісні «Народ мій є, народ мій завжди буде».
- Хореографічні колективи в V ювілейному обласному фестивалі-конкурсі хореографічного мистецтва «Світлячок 2020»на честь загиблого воїна Руслана Шеремета - де ансамбль спортивно-бального танцю «Флейм» отримав призове місце.
- Живим виступом на сцені порадували глядачів наші творчі колективи на ОБЛАСНому ФОЛЬКЛОРНому СВЯТі «З глибин народних»,яке відбулось на День Незалежності в м.Черкаси.

Порадував цей рік своїх односельців і Зведений духовий оркестр Мошнівської громади, виступивши перед глядачами і на День села і в День Незалежності і на День козацтва та свята Покрови.

Велика вдячність всім керівникам та учасникам творчих колективів, бо це ЛЮДИ, які люблять свою справу та живуть нею, які кожного дня віддають частинку своєї невгамовної душі на розвиток культури та процвітання рідного села.

І саме Дякуючи Вам всім, наші помічники,спонсори,благодійники,меценати, учасники,керівники,аматори сцени,майстри народного мистецтва,обслуговуючий технічний персонал - ми разом, в переддень нашого професійного свята – Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва - отримали високе визнання від Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА –
НАЙКРАЩИЙ БУДИНОК КУЛЬТУРИ.

Ми завжди чекаємо всіх і кожного, завжди раді співпрацювати та розвивати талант. В нас затишно, тепло та весело,звучить пісня,вирує танець,заворожують грою духові інструменти. Ми намагаємось задовольнити культурні потреби всіх, хто цього бажає.
Наші двері Будинку культури завжди відкриті,бо чекають на нові таланти.

То ж запрошуємо і Вас у чарівний світ КУЛЬТУРИ нашого історичного, мальовничого села Мошни.

З повагою,
директор Мошнівського сільського Будинку культури Леся Гаврилюк
Наверх