Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 06 гру 2021 07:00

6 ГРУДНЯ - ДЕНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

6 ГРУДНЯ - ДЕНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИДень Збройних сил України щорічно відзначається 6 грудня.

Професійне свято українських військовослужбовців виникло в 1993 році після затвердження Верховною Радою відповідної постанови.

З його датою пов'язано дуже важлива подія в історії ЗСУ. Після проголошення незалежності України почалася підготовка нормативно-правової бази для створення національних збройних сил. Саме 6 грудня 1991 Верховна Рада затвердила два значущих закони "Про оборону України" та "Про Збройні сили України". В той же день в залі Парламенту генерал-полковником і міністром оборони К.П. Морозовим був зачитаний текст Військової присяги. Також в 1991 році була затверджена Концепція оборони і створення ЗСУ, згідно з якою в майбутньому Україна повинна була стати військово-нейтральною, позаблоковою і без'ядерною державою. Згідно з положеннями даної Концепції розпочалося формування нової армії, а через два роки у українських військових з'явилося власне професійне свято 6 грудня - День збройних сил України.

Після розпаду СРСР, ядерний потенціал України посідав третє місце в світі, а військові сили були одними з найпотужніших в Європі. Однак, в Декларації про державний суверенітет, прийнятому в 1990 році Верховною Радою, був затверджений принцип без'ядерності. Отримавши гарантії національної безпеки, фінансову компенсацію і можливість контролю за процесом разукомлектації, Україна пройшла шлях ядерного роззброєння і до 1996 року повністю відмовилася від даного типу зброї. Всі типи ракет і ядерні боєголовки, що знаходилися на озброєнні ЗСУ, були разукомлектовані і вивезені в РФ.

Формування національної армії супроводжувалося реорганізацією збройних сил колишньої радянської республіки, створенням нових структур і органів управління. Сучасні збройні сили України складаються з трьох типів військ: Сухопутні, Повітряні сили, Військово-морські сили. Управління військами здійснює Генеральний штаб. Крім цього, до ЗСУ відносяться внутрішні війська, держприкордонслужба, оперативно-рятувальна служба (ДСНС). Сучасна армія України пройшла тривалий шлях розвитку, що включає етапи оптимізації, скорочення військового складу, розформування територіальних управлінь. Незважаючи на складнощі становлення ЗСУ, наші війська успішно брали участь в міжнародних миротворчих операціях на Балканському півострові, в Іраку.

У 2012 році були створені Високомобільні десантні війська для захисту нацбезпеки і оперативного реагування на зовнішні військові загрози державі. У 2013 році фінансування національного оборонного сектора було суттєво скорочено, що не дозволило покрити ресурсні потреби ЗСУ, тривало скорочення штату і оптимізація органів управління.

Навесні 2014-го війська були приведені в повну бойову готовність, в березні було оголошено мобілізацію, а на територіях Донецької та Луганської областей почалася антитерористична операція. Українська армія виявилася непідготовленою до агресивних військових дій з боку Росії, велику допомогу ЗСУ надавали добровольчі батальйони і волонтери.

Події 2014 року показали гостру необхідність проведення реформ і укріплення обороноздатності нашої країни, і цей рік став переломним в історії української армії. Протягом 2015 року ЗСУ відновили свою боєздатність, набули досвіду, був істотно збільшений парк військової техніки. Україна відмовилася від позаблокового статусу і оголосила про свої наміри про вступ в НАТО. У 2015 році була оновлена редакція Стратегічного оборонного бюлетеня України. Згідно з даними документами, була розроблена нова оборонна політика, що має на увазі збільшення фінансування оборонної сфери країни, реформування і функціональну оптимізацію всіх підрозділів ЗСУ, а також приведення української армії у відповідність стандартам НАТО.
Наверх