Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 30 кві 2021 08:00

У МОЗ відповіли на найпоширеніші питання про щеплення

У МОЗ відповіли на найпоширеніші питання про щеплення
На найбільш поширені питання щодо щеплення в Україні, відповідає Центр громадського здоров’я МОЗ.

Чи треба перед вакцинацією здавати тест на антитіла?

Тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після щеплення від COVID-19 не потрібно.

Зважаючи на серйозні ризики для здоров’я і те, що можна повторно заразитися COVID-19, потрібно вакцинуватися навіть якщо ви перехворіли.Наразі достеменно невідомо, як довго зберігається набутий імунітет. Вакцинація — надійний захист від COVID-19.

Як вакцинуватимуть осіб із вразливих груп, які не мають декларації із лікарем, хто старенький і не має доступу до інтернету?

Щоб безоплатно вакцинуватися від COVID-19, пацієнт має бути зареєстрований у Реєстрі пацієнтів електронної системи охорони здоров’я.Зареєструватися можна в будь-якого лікаря, зокрема лікаря-спеціаліста. Ви вже зареєстровані, якщо:

маєте укладену декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу;
отримуєте ліки за програмою “Доступні ліки”;
отримували електронне направлення в лікаря.

Ви не зможете вакцинуватися від COVID-19, якщо не зареєстровані в Реєстрі пацієнтів ЕСОЗ.Декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, не є обов’язковою для отримання безоплатної вакцини від COVID-19.Але радимо укласти таку декларацію, адже цей важливий документ надає доступ до безоплатних медичних послуг за програмою державних фінансових гарантій медичного обслуговування.Безоплатно вакцинуватися від COVID-19 можна в будь-якому закладі охорони здоров’я чи в приватного лікаря, якщо він визначений Міністерством охорони здоров’я України та має договір з Національною службою здоров’я України на відповідний пакет послуг. Перевірити, чи має надавач такий договір, можна на сайті НСЗУ або за номером 16-77.Всю інформацію можна отримати за номером: 0 800 60 20 19.

До людей у спецзакладах та працівників цих установ (інтернатів, будинків для літніх людей тощо) приїжджатимуть мобільні бригади.Чи можна не вакцинуватися? Чи матимуть невакциновані обмеження порівняно з вакцинованими (не в’їхати в якісь країни)?
Вакцинація від COVID-19 є добровільною та безоплатною. Але Міністерство охорони здоров’я України та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують зробити вакцинацію для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути в групі ризику.Інформація про вакцинацію буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікарю.

МОЗ не планує розробляти та використовувати інші специфічні документи для підтвердження вакцинації, якщо таких вимог не буде ухвалено на міжнародному рівні.У разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, ви можете отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров’я.

Чи буде паспорт щеплення? Чи буде він електронний/паперовий? Чи діятиме за кордоном?

Інформація про вакцинацію буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікарю.МОЗ не планує розробляти та використовувати інші специфічні документи для підтвердження вакцинації, якщо таких вимог не буде ухвалено на міжнародному рівні.У разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, ви можете отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров’я.Якщо вакцинуватися, чи означає це, що більше не потрібен тест для виїзду за кордон, куди зараз тест потрібен (і так само після повернення)?

Правила в’їзду кожна країна встановлює самостійно. Потрібно слідкувати за умовами на офіційних ресурсах країни, в яку прямуєте.
Чи може робити щеплення будь-хто будь-де в медзакладах, чи це мають бути спеціально навчені медики і чи можна попросити в них показати якийсь документ?

На першому етапі щеплення робитимуть мобільні бригади, що пройшли спеціальне навчання. Склад мобільної бригади:

лікар,
дві медсестри,
реєстратор,
водій.

Починаючи з 2 етапу, медпрацівники постійних пунктів щеплення щепитимуть усіх людей відповідно до етапу проведення імунізації за попереднім записом.Для організації постачання та розподілу вакцини від COVID-19, організації роботи з вакцинації потрібні кваліфіковані, добре підготовлені медпрацівники.Саме тому для медиків, які працюватимуть у кампанії з імунізації, проводять тренінги.

Їх організовують МОЗ України, НСЗУ, ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України”, ДП “Державний експертний центр МОЗ України”, ВООЗ, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, USAID та інші національні й міжнародні партнери.15-23 лютого медичні мобільні бригади пройшли практичні навчання з імунізації від COVID-19 вакцинами від Pfizer/BioNTech та AstraZeneca (Covishield). Враховуючи, що ці вакцини вимагають різних умов зберігання та логістики, одна частина мобільних бригад з кожної області вивчила спосіб використання, введення й особливості роботи з вакциною Pfizer/BioNTech, інша – з AstraZeneca (Covishield). Також з метою створення більшої кількості мобільних бригад розпочалися навчання для медичних працівників по областях України.

Як реально формуватиметься черга? Хто забезпечуватиме прозорість розподілу вакцин і розподілу вакцин різних виробників?

Від 1 березня 2021 року в Україні є можливість записатись до списку очікування на вакцинацію проти COVID-19. Електронний список очікування формується, щоб краще спланувати та організувати процес вакцинації.Вакцинація проти COVID-19 в Україні відбувається в 5 етапів:1-й етап – медики, які працюють із пацієнтами з COVID-19, персонал та мешканці закладів для літніх людей, військовослужбовці на фронті (≈ 367 тис. людей).2-й етап – решта медичних працівників, люди віком 80+ та соціальні працівники (≈ 3 млн людей).3-й етап – люди віком 65-79 років, працівники критично важливих структур державної безпеки, працівники сфери освіти (≈ 7 млн людей).4-й етап – люди віком 60-64 роки, люди з хронічними захворюваннями, люди, що працюють та відбувають покарання в місцях обмеження волі (≈ 11 млн людей).5-й етап – решта дорослого населення України (≈ 13 млн людей).Якщо ви є:

працівником сфери охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери;
працівником чи мешканцем спеціалізованого закладу (інтернати, будинки для літніх людей тощо);
військовослужбовцем;
працівником критично важливих структур державної безпеки (включно з Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Державною прикордонною службою й Службою безпеки України).

Вам не потрібно записуватись. Роботодавець або керівник установи інформує вас про можливість та дати щеплення.Усі інші можуть записатись до списку очікування в зручний спосіб:

Через портал чи мобільний застосунок Дія.
Через національний контакт-центр МОЗ.

Як записатися через портал Дія?

Зайдіть на портал Дія за допомогою КЕП (електронного ключа, наприклад податкової) чи BankID.
Перейдіть у розділ “Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19”.
Зазначте сферу діяльності.
Оберіть місце, в якому ви хочете вакцинуватися.
Очікуйте повідомлення про запрошення на вакцинацію.

Як записатися через застосунок Дія?

Щоб зареєструватися через смартфон, завантажте мобільний застосунок Дія 2.0 за посиланням https://go.diia.app та авторизуйтеся в ньому. У застосунку можна авторизуватись через Приват24, Monobank, або BankID НБУ.
Зайдіть у розділ “Послуги” та оберіть “Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19”.
Зазначте сферу діяльності.
Оберіть місце, в якому ви хочете вакцинуватися.
Перевірте свій номер телефону.
Очікуйте повідомлення про запрошення на вакцинацію.

Як записатися через національний контакт-центр МОЗ?

Зателефонуйте на номер 0 800 60 20 19.
Надайте оператору свої дані. Необхідно буде вказати pеєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) або серію та номер паспорта.
Оберіть місце, в якому ви хочете вакцинуватися.
Очікуйте повідомлення про запрошення на вакцинацію.

Важливо! Зараз формується саме список очікування на вакцинацію. Коли настане етап вакцинації групи, до якої ви належите, з вами зв’яжуться та запропонують обрати конкретну дату та час щеплення.Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

Чи буде в нас вибір, якою вакциною колотися?

За державний кошт – ні. Однак усі вакцини, які використовують, або будуть використовувати в Україні для імунізації проти COVID-19, є безпечними та ефективними.

Чи під кожен новий штам коронавірусу треба буде вакцину?

Чекаємо нових досліджень. Поки зареєстровані вакцини радять і в тих регіонах, де є британський, південно-африканський чи бразильський штами.

В Ізраїлі працює механізм, що відкриту вакцину не кладуть до холодильника, тож під вечір незатребувані дози щепили тим, хто хотів і прийшов, чи є так в Україні?

1 березня 2021 року Міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав Наказ № 369 від 01.03.2021 про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19, які дозволяють з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів з метою популяризації імунізації проти коронавірусної хвороби.Вакцина Covishield/AstraZeneca постачається в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату.Після відкриття флакона, вакцина має бути використані протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади.

Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене.В таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.З метою зниження ризиків недовикористання вакцини з вже відкритих флаконів, згідно з наказом, громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот тощо рекомендовано вакцинувати у випадках, коли під час вакцинальної сесії проти COVID-19:

зафіксована відмова від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;
виявлено протипоказання до вакцинації у тих, хто прийшли на вакцинальну сесію;
кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакону) всіх відкритих флаконів з вакциною.

Після вакцини я не захворію? менший шанс захворіти? захворію, але легше перенесу?

Захист від вірусу, який людина отримує після того, як перехворіла, називається природним імунітетом.Наскільки людина буде захищена від повторного зараження, залежить від багатьох факторів та індивідуальних особливостей.Через недостатню кількість досліджень поки немає чіткого розуміння, як довго захищатиме вас отриманий імунітет.Наразі відомо, що якщо в людини виробилися антитіла, вони можуть захищати її близько 90 днів.До того ж іще бракує досліджень, щоб визначити конкретний період, протягом якого буде діяти імунітет після вакцинації.

Чи потрібно вакцинованим носити маски у публічних місцях?

Так. Ще недостатньо вивчено, чи може вакцина від COVID-19 захистити від передавання вірусу між людьми.Тому рекомендовано дотримуватися всіх правил респіраторної гігієни, носити маску і тримати дистанцію навіть після вакцинації.Коли з’явиться більше даних про здатність вакцинації запобігати передаванню вірусу від людини до людини, такі рекомендації можуть бути змінені.

Як часто ревакциновуватися?

Ніхто не знає достеменно. Ми ще очікуємо результатів досліджень та рекомендацій ВООЗ та НТГЕІ.

Чи потрібна вакцинація дітям?

Вакцини від COVID-19, які наразі схвалені для екстреного застосування, і ті, які проходять клінічні випробування, не включали дітей до 16 років до груп досліджень.Відповідно, інформація про безпеку, переносимість та ефективність вакцин від COVID-19 серед дітей віком до 16 років наразі невідома. Тому такі вакцини не допущені до застосування серед дітей віком до 16 років.Під час пандемії важливо переконатися, що дитина продовжує регулярно отримувати рутинні щеплення. Перевірте, коли у вашої дитини наступна вакцинація.

Після хвороби не у всіх, але є імунітет на пів року за певними дослідженнями. Скільки часу триває імунітет після вакцинації?

Дослідження досі тривають. Поки ніхто не можу сказати точно.Ізраїль поки дає довідку на 6 місяців.

Чи змінює вакцина ДНК?

Ні. Цей фейк найчастіше використовують щодо мРНК-вакцин.мРНК-вакцини проти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де знаходиться наша ДНК.Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК жодним чином.Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19.

Як проходитимуть вакцинацію люди із медикаментозною алергією?

Кожен препарат має інструкцію, де вказані протипоказання до його застосування. До загальних належить:

● Важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини.
● Гіперчутливість до одного з компонентів вакцини (дізнатися про склад вакцини можна у медичних працівників, які проводять вакцинацію).
● Гостре захворювання (температура тіла вище 38,5ºC) .
● Незначні інфекції, наприклад, застуда або субфебрильна температура.Якщо у вас є питання чи перестороги – проконсультуйтесь із лікарем.

Коли прогнозовано вакцини можуть бути у вільному продажу?

Очікується, що вакцини на комерційному ринку (і в приватних медичних закладах) можуть з’явитися в другій половині 2021 року. Це пов’язано із надзвичайно великим попитом на вакцини та обмеженими можливостями виробництва фармацевтичних компаній.
Наверх