Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 13 травня 2021 13:00

Науковці попередили про вплив гаджетів на поведінку дітей

Науковці попередили про вплив гаджетів на поведінку дітей
Фахівці фінського Інституту охорони здоров’я і соціального забезпечення прийшли до висновку, що використання гаджетів дошкільнятами загрожує підвищеним ризиком появи у них емоційних і поведінкових проблем до п’яти років.

У дослідженні фінських вчених взяли участь 699 дітей (333 дівчинки і 366 хлопчиків). Фахівці відстежували їх здоров’я і психічне благополуччя з моменту появи на світ до п’яти років за допомогою анкет, які заповнювали їхні батьки. Так, вони повідомляли, скільки часу їхня дитина проводила за електронними пристроями в будні і вихідні дні, скільки годин вона дивилась телевізор, скільки грала в комп’ютерні ігри, ігрові консолі, а також в ігри на мобільному телефоні, планшеті або іншому пристрої.

Після досягнення дітьми п’яти років фахівці використовували перевірені анкети для оцінки поширеності психосоціальних симптомів – поведінкових і емоційних проблем, нетривалої уваги, труднощів в пошуку і збереженні друзів і гіперактивності. З’ясувалося, що активне використання гаджетів, особливо для перегляду розважальних програм, дітей у віці 18 місяців на 59% збільшує ризик виникнення проблем дитини у відносинах з однолітками. Крім того, з’ясувалося, що якщо п’ятирічні діти проводили перед телевізором, смартфоном або планшетом більш 60 хвилин в день, у них підвищився ризик появи імпульсивності, гіперактивності, а також проблем з концентрацією і увагою.

Таким чином, вчені прийшли до висновку, що високий рівень використання гаджетів, особливо для перегляду програм, призводить до психосоціальних наслідків для дитини.
Наверх