Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Головне / Фотоновини / Суспільство / Відомі уродженці 29 бер 2021 14:30

МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)

МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)
28 березня свій життєвий ювілей святкувала Соломія Семенівна БАБИЧ – довгожителька села Мошни. Пройшовши нелегкий життєвий шлях, переживши війну, недоїдання, холод, голод, втрати братів, сестер,батьків, схоронивши сина та невістку, отримала пані Соломія від Господа дар - дожити до СТА років.

В день ювілею привітали довгожительку онука Валентина з родиною, рідні, близькі та громадськість села. З подарунками та побажаннями здоров'я завітали Мошнівський сільський голова Богдан ШКАРБУТА, депутат Мошнівської сільської ради, директор ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» Ігор КРОПИВНИК, секретар Мошнівської сільської ради Тамара ДУЖА, завідуюча Музею Т.Г.Шевченка Ганна ГРИЦИК. Від Всеукраїнського об’єднання «Черкащани», особисто від депутата Черкаської обласної ради Олександра ВОСКОБОЙНІКА передали вітання та подарунки представники партії - заступник Мошнівського сільського голови Володимир ШИМАНОВСЬКИЙ та начальник Відділу культури, молоді і спорту Виконавчого комітету Мошнівської сільської ради Леся ГАВРИЛЮК.

Попри свій поважний вік, жінка знаходить собі роботу і в хаті, і надворі. У середу і п’ятницю постить та молиться Богу, просить здоров'я для всіх. Тільки, каже, стала потроху все забувати.

Народилася Соломія Семенівна в Мошнах. У її батьків було п’ятеро дітей. Проте в голодні тридцяті роки три братики та маленька сестричка, а з ними і батько, померли. "Ми жили тоді на Лютарівці (так називається урочище в Мошнах), яку під час повені заливало постійно водою, - пригадує Соломія Семенівна. – У 60-их усіх, хто там жив, почали переселяти. Переселили й нашу сім'ю. Тепер оце живу на Ревках. Хату будувати мені допомагала сестра Варя. З її ж сім'єю й жили на дві половини. Проте немає вже ні Варі, ні її чоловіка. Залишилася я геть сама. Лише внучечка Валя мене доглядає".

З 14-ти років працювала Соломія разом з мамою у колгоспі «Комінтерн» в Підгорах – лущила кукурудзу, полола буряки, а коли трохи старшою стала, була й вихователькою коло дітей. Тут її і війна застала. Вивезли її разом з іншими молодими дівчатами з Мошен на примусові роботи в Німеччину. "Там ми працювали на хазяїна – палили печі, працювали на лінії, робили все, що казали. Робили самі жінки, - пригадує ювілярка. - Годували погано: давали баланду і кирпичик хліба на гурт. Але ділилися, бо треба було виживати. Потім почали бомбити, то всіх, хто залишився живий, перемістили до іншого хазяїна на цементний завод. Під час таких бомбардувань багато мошенських загинуло. Коли закінчилася війна, всіх відправили до кордону Німеччини, а далі добиралися додому хто як - і машинами, і пішки".

В кінці війни в Соломії Семенівни, як вона розповідає, з’явився кавалер. Проте разом їм бути не судилося. Але на згадку про кохання залишився син, який народився в січні 1946 року. "Ото ж кажу, після війни повернулася додому і я, вдома зустріла мама з новою сім’єю (після смерті чоловіка мати Соломії Семенівни знову вийшла заміж. У вітчима від першої дружини було четверо дітей, а тоді народилося ще двоє). Повернулася та стала працювати, бо треба було жити. Важко довелося – набідувалася! Працювала в колгоспі – і садила, і полола, і жнивувала, і в теплиці робила, і все робила, робила... Синочок підростав, ставав для мене опорою, допомагав мені: то покосить, то латину як не як, а приб’є, любив вовтузитися з деревом. Не зчулася як вже й парубком став. А тоді й одружився, взяв невісточку Ніну. Обоє працювали в колгоспі. З часом у них народилася донечка, а моя онучка Валя. Та вже 12 років, як син помер і 6 років, як померла невістка".

Соломія Семенівна за багаторічну роботу в колгоспі була нагороджена грамотою та отримала звання «Ветеран праці». З роками жінка втратила зір. Зовсім не бачила років з десять. А коли в 2007 році в Черкасах відкрилася клініка «Новий зір» Пархоменка, то однією з перших пацієнтів клініки стала Соломія Семенівна. Їй вживили кристалик на одному оці.

У родині Соломії Бабич по материнській лінії жінки були довгожительками. Так, її тітка Маріка дожила до 90–та років, а мати Олена померла в 97 років. Сама ж ювілярка й досі не може всидіти без діла – їжу готує, топить та й господарство самостійно обходить. Якщо немає роботи, то вона тоді «хвора», говорить внучка Валя. "А я й досі живу, – зітхає Соломія Семенівна. – Знаю, що хрещена Текля хрестила і носила мене на виводини в церкву, то може того й досі живу?...Тільки вже все забуваю, довго думаю, а згадати не можу".

Дай Боже Вам, Соломіє Семенівно, й надалі нести людське тепло, світло та неймовірну віру в життя, яку випромінює Ваш погляд та віддають натруджені, мозолисті руки. Здоров'я Вам та Вашій родині на многая літа!
МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)МОШНІВЧАНЦІ, ЯКА ПЕРЕЖИЛА ВІЙНУ І ПРИМУСОВІ РОБОТИ, ВИПОВНИЛОСЯ 100 РОКІВ (ФОТО)
Наверх