Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 02 травня 2021 09:00

Корисні поради: Як вийти з Великого посту без шкоди для організму

Корисні поради: Як вийти з Великого посту без шкоди для організму
Закінчується Великий піст. З настанням Великодня, перестали діяти суворі обмеження в харчуванні і не тільки.

Після тривалого посту обмін речовин в організмі змінюється і потрібно дотримуватися певних правил, щоб не нашкодити собі, повертаючись до звичайного раціону харчування. Українські Новини розкажуть про те, як правильно вийти з Великого посту без шкоди для здоров'я.

За досить довгий період посту організм звикає до певного режиму харчування і кількості споживаної їжі, змінюється обмін речовин. Тому, щоб не нашкодити собі у перші ж дні після закінчення посту, варто переходити від пісної їжі до скоромної плавно, в кілька етапів.

Спочатку потрібно додавати в свій раціон скоромну їжу невеликими порціями. Потім поєднувати скоромну і пісну їжу в однакових кількостях.

Важливо знати, що в період переходу від пісної їжі до скоромної рекомендується утриматися від алкогольних напоїв. У перші дні після закінчення Великого посту також небажано вживати газовану воду.

Якщо немає бажання розтягувати перехід на скоромну їжу на кілька етапів, варто хоча б знати міру в їжі, питві і алкогольних напоях. Якщо вживати спиртне навіть у малих кількостях, воно все одно може стимулювати апетит.

Що стосується м'ясних продуктів, не варто відразу ж переходити на ковбаси, сосиски і свинину. Можна почати вживати курку і нежирні сорти яловичини. М'ясо рекомендується тушкувати або варити, однак ні в якому разі не смажити. Смажена їжа в перші дні після посту буде ще більш важкою для шлунка, ніж до переходу на пісну їжу.

Рекомендується вживання риби, яку потрібно також запікати в духовці, а не смажити. Корисно буде вжити й інші морепродукти, такі як креветки, краби, кальмари, які містять багато білка і корисних мікроелементів.

Крім того, небажано вживати більше двох яєць на день. У перший час після посту варто зробити акцент на овочах і фруктах і не привчатися запивати їжу водою або іншими напоями. Випити води бажано або через дві години після прийому їжі або перед ним.

Що стосується великодніх пасок, не варто вживати борошняні вироби, а особливо свіжу випічку хоча б 3-5 днів після закінчення посту. Однак щоб не відчувати себе обділеним у свято Пасхи, можна приготувати сирну паску, яка не є важкою для травлення.

Варто відзначити, що для нешкідливого виходу з Великого посту потрібно вживати якомога більше кисломолочних продуктів: сир, сметану, кефір та йогурти. Ці продукти сприятимуть підготовці організму до переходу від пісної їжі до скоромної.
Наверх