Інформація / Здоров'я / Устименко Олег
29 травня 2021 14:00
Поради лікаря: Як не захворіти на ботулізм

Головна санітарна лікарка області Людмила Кравченко, розповіла Суспільному як не захворіти на ботулізм під час вживання риби.
За словами Людмили Кравченко, риба – продукт нестійкий у зберіганні і швидко псується. Тому вона може бути джерелом токсикоінфекцій і токсикозів, які спричиняються сальмонелою, кишковою паличкою, різною коковою мікрофлорою. Особливо небезпечна травмована і хвора риба.
Людмила Кравченко розповіла, яких правил необхідно дотримуватись, щоб не заразитися:
- рибу необхідно добре проварювати або прожарювати (невеликими шматки готувати потрібно не менше 15-20 хвилин, а великі — не менше 30-40 хвилин);
- солити рибу потрібно 14% розчином солі не менше двох тижнів і не готувати малосолоні "оселедці";
- холодне копчення і в’ялення потрібно проводити після попереднього тривалого засолення або промороження;
- не годуйте котів, собак і інших тварин сирою рибою або її залишками.
Як повідомила фахівчиня, щоб звести ризик захворювання до мінімуму, необхідно свіжовиловлену рибу ще живою випотрошити, промити питною водою, посолити та зберігати при температурі +2-40º, щоб концентрація солі в м’язах досягла 9-10%. Тільки після таких дій рибу можна в’ялити чи коптити.
Також у Черкаському лабораторному центрі радять утриматись від споживання в’яленої та копченої риби, яка була виловлена у травні та червні. Тобто та риба, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму.