Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Надзвичайні події 05 сер 2021 08:00

Про дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки під час проведення жнивної кампанії

Про дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки під час проведення жнивної кампанії
Кожного року на території Черкаської області виникає значна кількість пожеж на хлібних масивах, на підприємствах зберігання та переробки врожаю, чим державі завдаються багатомільйонні збитки.

Для прикладу, лише у минулому році сталось 16 пожеж. Загальна сума матеріального збитку склала понад 813 тис. гривень.

Станом на травень місяць поточного року вже сталося 3 пожежі (сума збитків 244 тис. 900 гривень).

Враховуючи досвід попередніх років та провівши аналіз виникнення пожеж на хлібних масивах, в місцях зберігання зерна та грубих кормів доцільно нагадати основні заходи щодо запобігання пожежам:

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащеними справними іскрогасниками, обладнаними первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори - двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі - вогнегасником та штиковою лопатою).

Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж.

Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом 10 см, який торкається землі.

Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з'єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

Забороняється сіяти колосові культури на смугах відчуження залізниць та шосейних доріг. Копиці скошеної на цих смугах трави необхідно розташовувати не ближче 30 м від хлібних масивів.

Перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф'яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки.
У період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб з прокосів потрібно негайно прибирати. Посередині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.

Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.

У польових умовах заправляти паливом збиральну техніку потрібно за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни.

У разі тимчасового зберігання (стоянок) тракторів, комбайнів, автомобілів та інших самохідних машин у польових умовах необхідно розміщувати їх на очищених від стерні та сухої трави майданчиках, віддалених від скирт соломи, сіна, токів, хлібних масивів на відстані не менше 100м, а від будинків - не менше 50 м. Ці майданчики мають бути оборані смугою не менше 4 м завширшки.

Стоянка автомобілів, тракторів та інших транспортних засобів на території складів грубих кормів забороняється.

Уся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні бути оснащені, зокрема, первинними засобами пожежогасіння: комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі –вогнегасником і штиковою лопатою.

Також неодноразово наголошуємо, що спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях категорично забороняється!

І одне з найголовніших питань, яке зараз на часі та активно застосовується – це адміністративна відповідальність!

Починаючи з 17 квітня поточного року внесено зміни до КУпАП в частині посилення відповідальності громадян та посадових осіб за порушення вимог пожежної безпеки в лісах (стаття 77 КУпАП) та самовільне випалювання рослинності або її залишків (стаття 771).

Кодексом передбачена наступна відповідальність за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших, а саме:

накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян( 3060-6120 грн) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300-21420 грн).
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120-12240 грн) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15120-30600грн).

З квітня місяця складено 5 таких протоколів за результатами розгляду яких прийняті рішення про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на загальну суму 15 300 гривень.

Наостанок зазначу, що виконання агрофірмами заходів запропонованих приписами ДСНС України є запорукою збереження врожаю від нищівної дії вогню.
Про дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки під час проведення жнивної кампаніїПро дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки під час проведення жнивної кампаніїПро дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки під час проведення жнивної кампаніїПро дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки під час проведення жнивної кампаніїПро дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки під час проведення жнивної кампанії
Наверх