Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 14 жов 2021 15:00

Люди змінюють клімат з «безпрецедентною» швидкістю – звіт ООН

Люди змінюють клімат з «безпрецедентною» швидкістю – звіт ООН
Люди безпрецедентними темпами змінюють клімат Землі, й необхідно різко скоротити викиди шкідливих речовин в атмосферу, щоб утримати глобальну температуру в межах норм, встановлених Паризькою кліматичною угодою.

Про це йдеться в опублікованому Міжурядовою групою експертів з питань змін клімату (МГЕЗК) звіті, що є найґрунтовнішим із моменту виходу у 2013 році п'ятого оцінювального звіту як наукової основи для Паризької кліматичної угоди.

«Масштаби нещодавніх змін у кліматичній системі в цілому і поточний стан її багатьох аспектів є безпрецедентними протягом багатьох століть і багатьох тисячоліть», - йдеться у звіті наукової групи ООН.

Автори запевняють, що концентрація вуглекислого газу в атмосфері у 2019 році була найвищою за останні 2 мільйони років, а глобальна температура поверхні землі «з 1970 року збільшувалася швидше за будь-які інші п’ятдесятирічні періоди в історії за останні 2 тисячі років».

Щодо інших змін клімату, то в МГЕЗК зазначили, що щорічна площа льоду в Арктиці за період з 2011 по 2020 роки була найнижчою з 1850 року, а глобальний рівень моря «з 1900 року підвищувався швидше, ніж у будь-якому іншому столітті за останні 3 тисячі років».

Діяльність людини, стверджують автори, «дуже ймовірно є причиною» танення льодовиків по всій землі за останні три десятиліття, танення гігантського льодового покриву Гренландії, а також зменшення весняного снігового покриву в Північній Америці.

Згідно з прогнозами МГЕЗК, збільшення глобальної температури перевищить поріг, передбачений Паризькою кліматичною угодою, «у випадку, якщо в наступні десятиліття не буде різкого скорочення викидів вуглекислого та інших парникових газів».

Автори запевняють, що в такому випадку планеті загрожуватимуть екстремальні погодні умови, включаючи посухи та повені, зростання рівня моря, скорочення площі крижаного покриву в Арктиці, до чого не зможуть адаптуватися багато рослин та тварин.

Окрім того, фахівці визначили різні варіанти розвитку кліматичної ситуації залежно від докладених зусиль щодо скорочення викидів у атмосферу Землі.

Так, за їхніми прогнозами, згідно з усіма розглянутими варіантами, глобальна температура поверхні землі продовжуватиме зростати, принаймні, до середини нинішнього століття.

Згідно зі сценарієм найбільших викидів, глобальна температура виросте на 5,7 градуса до кінця століття, а найнижчих – до 2100 року вона може зберегтися на рівні від 1 до 1,8 градуса у порівнянні з доіндустріальною епохою.

Звіт МГЕЗК створювали 234 експерти з 66 країн, в тому числі з України. Друга та третя частини звіту, вихід яких очікують у 2022 році, зосередяться на питаннях наслідків, адаптації та вразливості до зміни клімату, а також розглянуть зусилля щодо пом'якшення наслідків впливу людини на зміни клімату Землі.

Міжурядова група експертів з питань змін клімату створена в 1988 році спільно зі Всесвітньою метеорологічною організацією і Програмою ООН з довкілля для оцінки наукової інформації, що стосується зміни клімату і формулювання реальних стратегій реагування на ці зміни.
Наверх