Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 15 вер 2017 00:31

Маємо зробити максимум задля прискорення розвитку медицини на селі, – Порошенко

Маємо зробити максимум задля прискорення розвитку медицини на селі, – ПорошенкоДержава має докласти максимум зусиль для поліпшення рівня медицини на селі і прискорення реалізації відповідної програми, переконаний Президент Петро Порошенко.

Про це інформують на офіційному інтернет-представництві Глави держави.

– Значною, важливою складовою частиною медичної реформи є ситуація з рівнем забезпечення медичними послугами на селі, – наголосив Глава держави під час наради з питань розвитку сільської медицини.

Він зазначив, що Україна є не лише однією з найбільших за площею країн Європи, а й країною, де найбільша частина населення проживає у сільській місцевості – 33%. «Третина українського народу проживає у сільській місцевості», – зауважив Петро Порошенко.

При цьому, Президент підкреслив, що рівень медичних послуг є абсолютно незадовільним.

– Поточний стан – він жахливий. Лише 17% фельдшерсько-акушерських пунктів і амбулаторій забезпечені транспортом. Не вистачає обладнання, ліків, в значній частині фельдшерсько-акушерських пунктів немає медичного персоналу. Ми платимо дуже дорогу ціну за уповільнення реформування медицини, – наголосив він.

Зважаючи на жахливий стан справ у медичній галузі в сільській місцевості, за дорученням Глави держави й була розроблена програма реформи сільської медицини. Ця програма, на переконання Президента, «дає сучасні відповіді на виклики, які існують зараз перед державою».

Серед новацій, які пропонується запровадити – телемедицина, повідомив Президент. За його словами в кожному ФАПі, амбулаторії будуть створені умови, аби медичний працівник зміг зробити якісне обстеження пацієнта та отримати консультацію від своїх колег з району чи більш кваліфікованих профільних лікарів. «Буде проведений широкополосний Інтернет. Медичний працівник, який буде мати мотивацію там працювати, матиме доступ для того, щоб отримати консультацію найкращого фахівця», – сказав Петро Порошенко.

За його словами, також сімейний лікар на рівні району, матиме можливість дати направлення, рекомендувати або зробити запит на консультацію фахівців вищої категорії – професорів, щоб зберегти ту «золоту годину», яка має надзвичайне значення для пацієнтів при багатьох захворюваннях.

– Буде обладнано мінімальним пакетом для проведення лабораторних досліджень для того, щоб консультант приймав рішення базуючись на об’єктивній інформації, яка буде в його розпорядженні. Зможемо зробити все, щоб надати першу медичну допомогу, – додав Глава держави, висловивши переконання, що це сучасні технології, які ми не маємо права не застосовувати.

Президент повідомив, що під час його міжнародних візитів серед питань, які обговорювались з лідерами європейських держав, були і питання успішного досвіду застосування такого принципу роботи та надання медичної допомоги громадянам. Він зазначив, що отримав запевнення у реальній підтримці і допомозі запровадження таких технологій в нашій державі. «Ми говорили з Президентом Світового банку під час мого візиту у Вашингтон. Я сподіваюсь, що до кінця року він буде в Україні, і це буде окрема програма – підтримки телемедицини на селі в Україні», – зауважив Петро Порошенко.

Крім того, Глава держави повідомив, що має намір звернутися до Кабінету Міністрів та Верховної Ради, передбачити фінансування цієї програми у бюджеті на наступний рік. «Ми можемо все зробити швидко. І я буду просити Уряд і народних депутатів врахувати видатки на цю програму і в бюджеті 2018 року», – сказав він.

Також, на переконання Петра Порошенка, цілком справедливим і правильним буде спрямування частини награбованих коштів, вилучених Генеральної прокуратурою у представників колишньої влади, на розвиток медичної галузі у сільській місцевості. «Значну частину спрямувати саме на розвиток цієї програми – як разових інвестицій, так і у вигляді субвенцій», – сказав Петро Порошенко.

Президент подякував лікарям, своїй команді, урядовцям та представника Міністерства охорони здоров’я за дуже ефективну і конструктивну роботу, яка спрямована на запровадження сучасних технологій на селі. Він зазначив, що програма, так само, як і медична реформа загалом, також відкрита для повного і детального обговорення.

– Маємо зробити максимум для того, щоб прискорити запровадження цієї програми, – сказав Глава держави, зазначивши, що для цього має бути запроваджений широкополосний Інтернет, запроваджений 4G-зв’язок, встановлене необхідне обладнання, проведені необхідні будівельні роботи, а також добре вмотивовані лікарі в сільській місцевості та фахівці, які надаватимуть консультації дистанційно.

– І головне – для мешканця села ця послуга має бути безкоштовною. Це принципово. Держава має можливість захистити громадянина, – додав Президент.
Наверх