Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Надзвичайні події 22 сер 2021 12:00

У лісах Черкащини утримується надзвичайна пожежна небезпека

У лісах Черкащини утримується надзвичайна пожежна небезпека
У лісах Черкащини утримується надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека. За прогнозом Черкаського обласного центру з гідрометеорології, у найближчі дні триватиме суха та спекотна погода, а отже, й найвищий рівень пожежної небезпеки.

Про це інформує обласне управління лісового та мисливського господарства.

Основною причиною виникнення лісових пожеж завжди був і залишається людський фактор – понад 90% займань з’являються через людську необережність чи недбалість. Досить часто відпочинок та дозвілля населення завдають безповоротної шкоди лісовому господарству.

Під час надзвичайної пожежної небезпеки вступає в силу заборона відвідування громадянами лісів та в’їзду до зелених масивів транспортних засобів. Заборона діє для всіх, окрім працівників державної лісової охорони. Доступ до лісів обмежується згідно розпорядження Черкаської ОДА №203 від 09.04.2020 «Про заходи щодо запобігання виникненню лісових пожеж та дотримання вимог правил пожежної безпеки в лісах області на 2020-2025 роки».

Нагадуємо, що відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, невиконання вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, згідно статей 241 та 245 Кримінального кодексу України, штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами тепер становитимуть від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штрафи складають до 5400-9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Лісівники Черкащини звертаються до всіх громадян: будьте обережні з вогнем та дотримуйтеся правил пожежної безпеки у лісах.
Наверх