Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 19 жов 2017 00:13

У системі eHealth запрацювала реєстрація лікарів первинної ланки та пацієнтів

У системі eHealth запрацювала реєстрація лікарів первинної ланки та пацієнтівЕлектронна система охорони здоров’я eHealth запрацювала в тестовому режимі.

Віднині лікарі первинної ланки зможуть реєструватися в системі та реєструвати декларації своїх пацієнтів. Цей етап розвитку eHealth дозволить впровадити перший із кроків реформи фінансування медицини – принцип «гроші ходять за пацієнтом», - повідомляють в МОЗ України.

Система eHealth працюватиме в тестовому режимі до квітня 2018 року. Упродовж цього періоду реєстрація в eHealth відбуватиметься на добровільних засадах. Відповідно до законопроектів №6327 та №6604, які очікують ухвалення у Верховній Раді вже протягом найближчого часу, з 1 серпня 2018 року оплата послуг лікарів буде здійснюватися згідно з кількістю декларацій, зареєстрованих у системі.

Реєстрацію медичних установ у eHealth головні лікарі розпочали у червні. Протягом трьох місяців до системи підключились 8 медичних інформаційних систем для доступу до центрального компоненту системи. Презентації системи для лікарів пройшли у Вінниці, Харкові, Полтаві, Сумах, Краматорську, Миколаєві, Білій Церкві, Кропивницькому та Києві.

Тому сьогодні лікарі 367 закладів первинної медичної допомоги, внесеного до eHealth, можуть почати реєструватися самі та вносити в систему декларації своїх пацієнтів. Цей інструмент стане основою для нової моделі фінансування медичних установ в Україні і першим торкнеться закладів первинної ланки медичного обслуговування.

– У центрі системи охорони здоров’я має бути пацієнт, – переконана Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України. – eHealth забезпечить супровід впровадження принципу «гроші ходять за пацієнтом» на первинній ланці, що дозволить ефективніше фінансувати медицину. Ці зміни покликані встановити справедливі стосунки між лікарем та пацієнтом, в котрих перший отримуватиме чесну, достойну оплату за свою працю, а другий – якісні медичні послуги.

Крім реєстрації лікарів та декларацій пацієнтів, система eHealth уже упродовж цієї осені запропонує лікарям первинної ланки електронний інструмент підтримки програми «Доступні ліки», а пізніше – й інші кроки до створення єдиної електронної медичної картки кожного українця. Також у майбутньому деперсоніфіковані дані з системи можуть дозволити прогнозувати поширення захворювань та запобігати їм.

Сьогодні розробка системи eHealth відбувається коштом програм технічної допомоги міжнародних дорнорських організацій, до числа котрих належать United States Agency for International Development (USAID), Expert Deployment for Governance and Economic Growth (EDGE), Глобальний Фонд та Світовий банк.

– USAID пишається тим, що має змогу підтримувати зміни, які зроблять фінансування та управління медичними послугами прозорими та економічно обґрунтованими, – каже директор Місії USAID в Україні Сюзан Фрітц. Ми впевнені, що електронна система eHealth підвищить прозорість медичних послуг, зробить їх доступнішими для громадян та забезпечить зворотній зв’язок з ними. Це є критично важливим для того, щоб перетворення були успішними.

Проектний офіс, який ініціював та координує розробку системи, заснували міжнародна антикорупційна організація Transparency International Україна та найбільша пацієнтська організація Всеукраїнська мережа ЛЖВ. Проектний офіс тісно координує роботу з Міністерством охорони здоров’я України. У майбутньому систему адмініструватиме та розвиватиме державне підприємство під егідою МОЗ.

– Той факт, що E-Health розробляється за участі найбільшої пацієнтської організації гарантує, що у центрі уваги залишиться пацієнт та його інтереси, – підкреслив Директор з політики та адвокації Мережі ЛЖВ Сергій Дмитрієв.

Проектний офіс створює центральний компонент системи, у якому зберігатиметься основний набір даних лікарів та пацієнтів. Користувачі отримуватимуть доступ до даних за допомогою медичних інформаційних систем (МІС), ринок яких давно існує та активно розвивається в Україні. Кожен медичний заклад зможе обрати ту МІС, яка задовольняє його потреби. Базовий набір електронних сервісів для лікарів, а також доступ пацієнтів до системи, буде безкоштовним. Розробники МІС зобов’язані дотримуватися найвищих стандартів конфіденційності та безпеки даних.

У майбутньому eHealth дасть можливість кожному легко оперувати та швидко отримувати свою медичну інформацію, а лікарям – правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров’я пацієнта. Вже не буде потреби в паперових медичних картах і друкованих довідках, які губляться і забуваються. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти, які не можна буде ні загубити, ні підробити. Система об’єднуватиме всю медичну історію пацієнта, і вона буде доступна як пацієнту, так і його лікарям – все, як на долоні. А державні органи розумітимуть, куди слід витрачати державні кошти, щоб це приносило максимум користі, адже система накопичуватиме велику кількість статистики про захворювання і лікування. У результаті, медики працюватимуть у комфортніших умовах і будуть захищені від зловживань, а всі українці будуть отримувати за державний кошт більше якісних медичних послуг.

Довідка:

Електронна система охорони здоров’я або система eHealth має вивести українську медицину на новий рівень. На меті eHealth – переведення усіх документів та процесів взаємодії у сфері охорони здоров’я з паперового формату в електронний, при цьому створюючи єдині реєстри закладів, лікарів, пацієнтів, ліків тощо.

Створення проектного офісу eHealth закріплено Меморандумом від 16.03.2017 року між Міністерством охорони здоров’я, Державним агентством з питань електронного урядування, Transparency International Україна та БО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД” для координації дій з втілення електронних інструментів.

Упровадження проекту стало можливим завдяки підтримці проекту USAID HIV Reform in Action, який здійснюється Deloitte (США), проекту USAID «RESPECT», Глобального фонду з боротьби зі СНІД, туберкульозом і малярією, проектом EDGE за підтримки уряду Канади та іншими організаціями.
Наверх