Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 21 жов 2017 00:38

Глобальне потепління: Чого чекати українцям

Глобальне потепління: Чого чекати українцямГлобальне потепління призведе до збільшення в Україні «тропічних ночей», коли температура повітря не опускається нижче 20 градусів протягом усієї доби, а також посух і злив, що пошкоджуватимуть врожаї.

Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла Світлана Краковська, кліматолог, старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, член Міжурядової групи експертів зі змін клімату (IPCC), кандидат фізико-математичних наук.

«Перш за все, нас чекають явища, пов’язані з ростом температури, зокрема «хвилі тепла», коли температура впродовж тривалого періоду не опускається нижче від 20 градусів за Цельсієм навіть вночі. Це не що інше, як «тропічні ночі». Наш організм таке теплове навантаження погано переносить, ми не адаптовані до цього. І це погано не тільки для людини, а й для рослин і тварин. Кількість таких днів, тобто ночей, уже більша, ніж раніше. Надалі їх буде все більше», - сказала вона.

Крім того, розповіла кліматолог, українців очікує і збільшення посух та злив, що не компенсуватимуть дефіцит вологи, а скоріше змиватимуть врожаї, і навіть смерчів.

«Не так давно на півночі Чернігівської області пройшов смерч, і це зовсім нетипово для такої широти, але вочевидь такі явища частішатимуть», - зауважила вона.

Краковська також зазначила, що виконання державами Паризької кліматичної угоди, яку вже ратифікували близько сотні країн (а підписали 200), не зможе враз припинити глобального потепління.

«Навіть якщо ми припинимо зараз будь-які викиди, перейдемо на відновлювані джерела енергії, то температура все одно зростатиме через те, що океани значно потеплішали і як великі акумулятори тепла будуть ще довго його віддавати. Одним із пунктів Паризької угоди є пункт про необхідність утримання росту температури до кінця цього сторіччя у межах двох градусів до доіндустріального рівня, за який прийнято період 1881-1900. На даний момент ми уже перевищили 1 градус. За рік буде оприлюднено офіційний звіт науковців IPCC про заходи, які треба застосувати, щоб досягти цієї мети. До речі, я є одним з редакторів цього звіту. Чотири наші науковці беруть участь у підготовці іншого документу - методології обліку викидів парникових газів. Таким чином Україна долучається до світової спільноти дослідників клімату», - повідомила вчена.
Наверх