Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 07 жов 2017 00:01

Стало відомо, кого заберуть до армії цієї осені

Стало відомо, кого заберуть до армії цієї осеніЗ 1 жовтня розпочалася осіння призовна кампанія на строкову військову службу у ЗСУ, Нацгвардії та Держспецслужбі транспорту.

Призовників чекають Збройні сили, Національна гвардія і Державна спеціальна служба транспорту. До цих трьох структур за ці два місяці планують призвати 10 460 осіб, відповідно до Збройних сил – 6360, НГУ – 3500, а ДССТ – 600 осіб.

Призову підлягають чоловіки, громадяни України, кому вже виповнилося 20 років та ще немає 27. Вони повинні бути придатними до військової служби за станом здоров'я і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Відстрочка надається за рішенням районної (міської) призовної комісії за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності ( ст. 17 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу»).

Звільняються від призову громадяни України (ст. 18 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу»):

- непридатні за станом здоров'я;
- чоловіки, яким виповнилося 27 років;
- резервісти, які відбули два контракти;
- батько або мати, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов'язаних.

Є призовники, які мають право на звільнення від призову, але можуть його не використовувати. Це, наприклад, особи, які до отримання громадянства України пройшли військову службу в інших державах. Або ті, які були засуджені за скоєння злочину до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі зі звільненням від відбування покарання. Або ж після закінчення вищих навчальних закладів особі присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.

Для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних силах України та інших військових формуваннях служба триватиме до 18 місяців.

Для осіб, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти (спеціаліст або магістр), - до 12 місяців.

Варто нагадати, що призовників не будуть залучати до служби в районі проведення АТО. Ті, хто рватимуться на передову, можуть підписати контракт і продовжити свою службу як повноцінний контрактник з усіма плюсами і мінусами.
Наверх