Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 14 жов 2021 09:00

Україна отримала обладнання, яке дозволить виявляти нові мутації вірусів - Ляшко

Україна отримала обладнання, яке дозволить виявляти нові мутації вірусів - Ляшко
Центр громадського здоров’я України (ЦГЗ) отримав обладнання для секвенування, яке дозволить виявляти нові мутації вірусів, до цього Україна відправляла зразки біоматеріалу на секвенування до інших країн.

Про це у Фейсбуці поінформував глава Міністерства охорони здоров'я Віктор Ляшко.

“Центр громадського здоров’я України тепер має обладнання для секвенування, яке дозволить виявляти нові мутації вірусів. До цього часу Україна відправляла зразки біоматеріалу на секвенування до референс-лабораторій ВООЗ в інших країнах”, - поінформував він.

За словами міністра, це перший секвенатор, і у МОЗ планують, щоб таке ж обладнання було у центрах контролю та профілактики хвороб у південному, західному та східному регіонах.

Ляшко висловив переконання, що наявність цієї лабораторії, яка може проводити секвенування у системі громадського здоров’я, – це питання національної безпеки.

Також, за інформацією міністра, для цих центрів контролю та профілактики хвороб у кожній області за бюджетні кошти було закуплено: автоматичні станції пробопідготовки для екстракції РНК; прилади для ампліфікації; роботизовані та автоматизовані системи, які в автоматичному режимі забезпечують виконання етапу екстракції РНК та внесення суміші із мінімальним залученням фахівців лабораторії.

“А у проєкті бюджету на 2022 рік закладено майже пів мільярда гривень для покращення матеріально-технічної бази бактеріологічних та фізико-хімічних лабораторій центрів контролю та профілактики хвороб”, - уточнив Ляшко.
Наверх