Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Головне / Суспільство / Цей день в історії 14 жов 2021 08:00

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ, ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА І СВЯТО ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ, ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА І СВЯТО ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ
14 жовтня в Україні відзначають День захисників і захисниць України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва.

День захисників і захисниць України


Передумовою появи свята до Дня захисника країни стало підсилення тенденції декомунізації та відмови від радянських символів і свят в українському суспільстві внаслідок реакції на збройну агресію Росії 2014 року.

Президент України Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня святкувати День захисника України та скасував святкування Дня захисника Вітчизни, яке традиційно святкували 23 лютого. "В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!", - відзначив тодішній президент Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович мотивував вибір дати 14 жовтня для Дня захисника України історичною традицією вшанування українського війська на Покрову. Пізніше цей день зробили державним святом і неробочим днем.

У липні 2021 року Верховна Рада перейменувала День захисника України, ухваливши відповідні зміни в закон, обумовивши це "гендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей на військовій службі та належному вшануванню жінок та чоловіків — захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу на рівні державного свята".

День українського козацтва


Для українських козаків день Покрови Божої Матері також був найбільш шанованим святом, адже їхню церкву було присвячено саме Діві Марії. В цей день, 14 жовтня, у козаків відбувалися вибори нового отамана.

Після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова.

День українського козацтва почали відзначати в Україні з 1999 року, коли Леонід Кучма впровадив це свято своїм Указом від 7 серпня 1999 року.

Покрова Пресвятої Богородиці


Це свято відзначається християнами східного обряду (православними і греко-католиками) 14 жовтня. За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

В Україні Покрова Пресвятої Богородиці завжди була великим святом. Існує народна прикмета: "Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем”. В українських селах і до сьогодні дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови. Від Покрови і до початку Пилипівки – пора наймасовіших шлюбів в Україні.
Наверх