Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег / Суспільство 12 лис 2021 11:00

МОЗ закликає не вживати антибіотики для профілактики COVID-19

МОЗ закликає не вживати антибіотики для профілактики COVID-19
Антибактеріальні препарати не активні по відношенню до вірусів, у тому числі й щодо коронавірусу SARS-CoV-2. Тому вживати їх треба лише за призначенням лікаря, і ні в якому разі не для профілактики коронавірусної хвороби.

Про це під час брифінгу сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Призначення антибактеріальної терапії для пацієнтів з COVID-19 виправдано лише при наявності ознак бактеріальної інфекції. А встановлення цих ознак - прерогатива лікаря. Не займайтесь самолікуванням. Не вживайте антибіотики для профілактики", - сказав Ляшко. Зараз, за його словами, на фоні епідемії коронавірусної хвороби спостерігається чергове значне зростання продажу та використання антибактеріальних препаратів.

"Хочу наголосити, що антибактеріальні препарати не активні по відношенню до вірусів, у тому числі й щодо коронавірусу SARS-CoV-2. Тому COVID-19, як і будь-яка інша вірусна інфекція, не є прямим показом для призначення антибіотиків", - сказав Ляшко.

Міністр відзначив, що сьогодні стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для охорони здоров’я. Щорічно в світі близько 700 000 людей помирають від інфікування стійкими до антибіотиків бактеріями. При втраті контролю над призначенням та лікуванням антибіотиками, ця цифра може сягнути 10 мільйонів смертей щороку вже через 30 років.
Наверх