Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 01 гру 2021 10:00

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом
1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для існування суспільства несе ВІЛ-інфекція, це ще одна нагода привернути увагу пересічних громадян до проблем ВІЛ-інфікованих, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасного виявлення даного захворювання.

У світі число нових випадків інфікування ВІЛ та число смертей від СНІДу за останні роки скоротилися, а кількість людей, які отримують лікування, збільшилася до 23,3 мільйона. Тим не менш, залишаються проблеми, що перешкоджають глобальному успіху у боротьбі з ВІЛ/СНІДом, зокрема багато людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ, обмежені у доступі до профілактики, а люди, які живуть з ВІЛ недостатньо охоплені лікуванням та доглядом. Загалом з початку епідемії у світі 74,9 млн. людей інфікувалися ВІЛ та 32 млн. людей померли від хвороб, обумовлених СНІДом.

На сьогодні в Україні питання протидії ВІЛ-інфекції є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань. 

За оцінкою ВООЗ/ЮНЕЙДС Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральній Європи та Східної Азії. Аналіз ситуації з ВІЛ/СНІДу свідчить про те, що контроль за епідемією здійснюється не в повній мірі: лише кожна друга ВІЛ-інфікована особа знає про свій позитивний статус і звертається до медичного закладу; відзначається високий відсоток позитивних результатів серед донорів крові, передусім первинних; не зменшується частка дітей з вродженою ВІЛ-інфекцією; набуває все більшу епідемічну значимість високо стигматизована група чоловіків, які мають секс з чоловіками. Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення людей, які живуть з ВІЛ, за медичною допомогою, а відтак пізнє виявлення інфікування, що обумовлює високий рівень смертності серед хворих.

Особливість ВІЛ-інфекції полягає в тому, що це захворювання може роками не проявлятись жодними клінічними симптомами, а пізнє звернення до лікаря значно зменшує вірогідність збереження здоров’я та продовження повноцінного життя ВІЛ-інфікованої  людини. Тому, надзвичайно важливо кожній людині – обстежитись на ВІЛ!!! У обласних центрах з профілактики та боротьби зі СНІДом, районних та міських поліклініках працюють кабінети «Довіри», де можна анонімно та цілком безкоштовно обстежитись на ВІЛ-інфекцію.

Багато людей мають викривлене уявлення про ВІЛ і СНІД. Відсутність знань чи хибні судження про шляхи передачі вірусу та клінічні прояви захворювання викликають острах, який призводить до стигматизації. У випадку з ВІЛ-інфекцією це стосується людей з підтвердженим або приписуваним ВІЛ-позитивним статусом. Людину можуть звільнити з роботи, не надають належної медичної допомоги, дитину виключають зі школи тощо. Стигма та дискримінація впливають на самосвідомість людей з ВІЛ-інфекцією, викликаючи у них депресію, занижену самооцінку і відчай, вона є не лише психологічною проблемою, а має ще соціальні та медичні наслідки. Негативне ставлення оточуючих часто штовхає цих людей до бездіяльності або дій, які можуть завдати шкоди іншим людям, сприяє стрімкому поширенню інфекції.
Наверх