Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Суспільство 26 гру 2021 12:00

Понад 800 черкащан успішно реалізували право на безбар’єрне сприяння працевлаштуванню

Понад 800 черкащан успішно реалізували право на безбар’єрне сприяння працевлаштуванню
Підібрати кандидата на інклюзивну вакансію можуть допомогти в службі зайнятості. Саме там знаходяться найповніші реєстри, що дозволяють підібрати фахівців, які найкраще відповідають вимогам і запитам роботодавців.

З початку року працедавці Черкаського регіону подали до Черкаської обласної служби зайнятості 213 вакансій для праці людей з інвалідністю. Серед них були пропозиції, як для робітників, які не потребують спеціальної підготовки, так і для висококваліфікованих спеціалістів.

За цей період послугами обласної служби зайнятості скористався 3861 шукач роботи з інвалідністю, 872 особи були працевлаштовані. У переважній більшості вони почали працювати водіями автотранспортних засобів, охоронниками, рибалками прибережного лову, спеціалістами державної служби, трактористами-машиністами та ін.

Працевлаштування – це лише одна із послуг, яку можуть отримати в службі зайнятості люди з інвалідністю.

Окрім пошуку підходящої роботи, таким громадянам пропонують сприяння професійному навчанню. З початку 2021 року можливістю пройти професійне навчання скористалися 110 безробітних громадянин з інвалідністю. Професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, зокрема на робочому місці у роботодавця, безробітні з інвалідністю проходили за такими професіями, як: продавець непродовольчих товарів, оператор котельні, столяр, тракторист-машиніст та за іншими професіями сільськогосподарського напрямку.

У випадку, якщо особа ще не визначилася щодо майбутньої професії, або бажає взагалі змінити сферу діяльності, є можливість пройти спеціальні профорієнтаційні тести та отримати фахову консультацію щодо визначення професійного спрямування. Цьогоріч профорієнтаційними послугами охоплений 3721 безробітний з інвалідністю.

Для підвищення якості соціальних послуг для людей з інвалідністю, в усіх сервісних установах обласної служби зайнятості розміщені відповідні інформаційні куточки, в яких створені умови для самостійної роботи з інформаційними матеріалами, а також є можливість вільного доступу до інтернет-ресурсів, що дозволяє оперативно знайти інформацію про вільні робочі місця та вакантні посади не лише в межах регіону, але й по всій Україні.

Задля фізичної безбар’єрності забезпечені місця для паркування транспортних засобів, якими керують особи з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю. Встановлені відповідні пандуси та кнопки виклику персоналу. Тому за потреби, можна попросити працівника про допомогу та отримати додаткову інформацію. Ключові сектори і кабінети, куди можна звернутися за первинною допомогою підписані абеткою Брайля.

«Щоб людям з інвалідністю залишатися затребуваними працівниками, раджу чітко визначитися, яка саме галузь допоможе найкраще розкрити професійні здібності. Постійно самовдосконалюватися, освоювати нові, суміжні навички, опанувати персональний комп’ютер, читати статті з психології, аби правильно вибудовувати стосунки у колективі. Не соромитися запитувати про все, що викликає сумніви чи невпевненість. А найголовнішою умовою успішного пошуку роботи має стати напрацювання очевидних професійних навичок», - резюмує Григорій Дендемарченко.
Наверх