Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег / Суспільство 25 гру 2021 07:00

Як зменшити ризики захворіти на COVID-19 під час новорічних свят – МОЗ

Як зменшити ризики захворіти на COVID-19 під час новорічних свят – МОЗ
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко дав поради, як мінімізувати ризики захворіти на COVID-19 під час новорічних свят.

Про це він сказав на брифінгу в понеділок.

Ляшко зауважив, що пандемія коронавірусної хвороби ще далеко від свого завершення. «Вже друга зима проходить в умовах пандемії, і часті подорожі та зустрічі в закритих приміщеннях створюють реальну небезпеку для суттєвого зростання передачі вірусу. Цього разу ситуація ще більш ускладнена тим, що в європейських країнах превалює циркуляція варіанта вірусу «дельта», який і в Україні в жовтні-листопаді призвів до чергового і найбільшого спалаху хвороби», - розповів міністр.

Водночас він зауважив, що «мінімізація ризику поширення COVID-19 - це не питання випадку, це питання свідомого вибору».

Також Ляшко назвав 5 рекомендацій, виконуючи які можна зробити новорічні свята більш безпечними та радісними.

«Перша рекомендація. Якомога швидше пройдіть курс вакцинації. Найбільш важливе, що може зробити кожна людина для того, щоб отримати захист від тяжкого перебігу хвороби та запобігти летальним наслідкам - це пройти повний курс вакцинації наявними імунобіологічними препаратами. Це особливо важливо для груп ризику, таких як люди старше 60 років і людей, в яких є супутні захворювання», - наголосив міністр охорони здоров’я.

Друга рекомендація, на якій зупинився Ляшко, - застосовувати заходи індивідуального захисту, щоб захистити своє власне здоров’я та запобігти введенню жорстких карантинних заходів. «Ми разом з Всесвітньою організацією охорони здоров’я рекомендуємо наступні заходи профілактики: там де це потрібно одягайте захисну маску, зберігайте фізичну дистанцію з людьми на відстані 1 метра, провітрюйте приміщення, відкривайте вікна або двері, уникайте закритих просторів, тісних приміщень і скупчення людей, слідкуйте за чистотою рук, прикривайте рота і носа зігнутим ліктем або серветкою при кашлі та чханні», - перелічив Ляшко.

Також він радить зробити зустрічі якомога безпечнішими. «Зустрічі в приміщенні можуть створити гарні умови для поширення вірусу. При можливості, зустрічі і святкові заходи з людьми, з якими ви не живете постійно, проводьте на відкритому повітрі», - сказав міністр.

Окрім того Ляшко радить утриматися від подорожей, якщо ви в групі ризику. «Всім, хто відчуває слабкість, не пройшов повний курс вакцинації або не має даних про перенесену коронавірусну хворобу, і відноситься до групи ризику тяжкого перебігу COVID, включаючи людей старше 60 років та людей з хронічними хворобами, ми рекомендуємо відкласти подорожі в регіони, де фіксується високий рівень поширення коронавірусу», - сказав Ляшко.

Він також закликав отримувати інформацію з надійних джерел, оскільки «інформація, яка вводить в оману і дезінформація створюють загрозу для життя і здоров’я людей, підривають віру в науку і заважають приймати правильні рішення по відношенню до здоров’я».
Наверх