Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег / Суспільство 10 січ 2022 11:00

Не коронавірусом єдиним: В Україну прийшли два штами грипу

Не коронавірусом єдиним: В Україну прийшли два штами грипу
Експерти заявляють, що цієї зими в Україні може підвищитися захворюваність на грип популярних штамів - A(H3N2) та В. Уже виявлено випадки захворюваності у маленької дитини та літнього пацієнта із Києва та Одеси.

За словами лікарів, протягом останніх двох років вірус грипу поширювався серед населення не настільки сильно, як зазвичай, тому що вся увага була закцентована на коронавірусі і він ніби "витісняв" решту "конкурентів". Також, захворюваності на грип частково запобігали масковий режим, дотримання соціальної дистанції, дезінфекція та інші карантинні заходи.

Медики наголошують, що наразі епідемія коронавірусу в Україні йде на спад, а в більшості зарубіжних країн статистика смертності відносно невисока завдяки масовій вакцинації та карантину. Крім того, багато людей уже перехворіли на коронавірус, тому поле для його діяльності серйозно звузилося.

Доктор медичних наук Сергій Крамарьов каже, що у 2022 році захворюваність на грип буде серйозно зростати. "Такої епідемії, як була в докоронавірусні часи, не буде. Але ситуація погіршуватиметься. До того ж є закордонні публікації, які говорять про те, що в одному людському організмі можуть оселитися як вірус грипу, так і COVID-19. А це дуже небезпечно, хвороба може протікати дуже тяжко", – зазначає Крамарьов.

Піку захворюваності на грип фахівці чекають наприкінці січня, після того, як усі повернуться з новорічних та різдвяних канікул, а діти підуть до школи.

На сайті МОЗ відзначають, що щеплення від грипу можна й потрібно робити впродовж усього епідемічного сезону: з жовтня по квітень. Вакцинуватися можуть: діти, старші за 6 місяців, і дорослі, які не мають протипоказань. Важливим є те, що щеплення від грипу мають передусім отримувати люди з груп медичного та професійного ризику:

вагітні;
діти від 6 місяців;
люди віком понад 60 років;
люди з хронічними захворюваннями;
медичні працівники, вчителі і вихователі, військовослужбовці та інші.
Наверх