Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 04 лют 2022 16:00

Дуальне навчання сприяє працевлаштуванню безробітних

Дуальне навчання сприяє працевлаштуванню безробітних
У випадках, коли безробітний не має професії, потребує відновлення професійних навиків, або його професія чи спеціальність втратили актуальність на ринку праці, одним із шляхів відновлення його конкурентоспроможності є професійне навчання.

Про це розповідає Сектор інформаційної роботи ОЦЗ.

У системі професійно-технічної освіти діє навчання за дуальною формою. Коли учні та слухачі теоретичну частину навчання опановують в навчальних закладах, а професійно-практичну безпосередньо на виробництві. Також роботодавець бере активну участь у розробці робочих навчальних планів та програм і може їх доповнити тими питаннями, які необхідно знати майбутньому працівнику, який буде працювати в нього на підприємстві.

Черкаська обласна служба зайнятості при організації професійного навчання безробітних теж використовує елементи такої форми навчання. Це допомагає слухачу ще під час навчання краще опанувати професійні навички та адаптуватися на робочому місці. У 2021 році за дуальною формою освіти навчалися 64 безробітних за такими професіями, як: «швачка», «кравець», «кухар», «продавець продовольчих товарів» та «продавець непродовольчих товарів».

«Дуальна форма здобуття професійної освіти суттєво відрізняється від «практичних відпрацювань», оскільки в його основі не тільки закріплення теорії на практиці, а саме навчання в умовах виробництва», - зазначає директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

Професійне навчання зареєстрованих безробітних організовується за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. За безробітним, який проходить професійне навчання за направленням центру зайнятості, зберігається виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені відповідно до законодавства.

Працевлаштування після такого навчання складає майже 100%.

Минулоріч за направленням Черкаської обласної служби зайнятості професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації на замовлення роботодавців проходили 1990 безробітних.

Професійну підготовку та перепідготовку проходили 207 безробітних, зокрема за професіями: «водій тролейбуса», «машиніст (кочегар) котельної», «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування», «швачка», «перукар (перукар-модельєр)» та ін. Решта 1783 особи підвищували кваліфікацію на курсах цільового призначення та проходили стажування безпосередньо на робочому місці. Підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення було організовано за 25 навчальними планами та програмами в основному для сільського господарства, переробної і легкої промисловості та комунальних підприємств.
Наверх