Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство / Цей день в історії 04 лют 2023 07:00

ДО 79-Ї РІЧНИЦІ ВИЗВОЛЕННЯ СІЛ МОШНІВСЬКОЇ ГРОМАДИ ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

ДО 79-Ї РІЧНИЦІ ВИЗВОЛЕННЯ СІЛ МОШНІВСЬКОЇ ГРОМАДИ ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ
4-5 лютого села Мошнівської територіальної громади відзначають 79-у річницю звільнення від фашистських загарбників в роки Другої світової війни.

У серпні 1941 року села Мошнівського куща були окуповані нацистськими військами. Розпочалися жахливі дні нацистського окупаційного режиму. Крім окупаційних воєнної і цивільної адміністрацій була створена допоміжна адміністрація із представників місцевого населення. Колгоспи і радгоспи перетворювались у "общинні господарства" з кріпацьким режимом. На селянські двори накладалися 12 різних видів податків. Під загрозою сурової кари запроваджувалась обов'язкова трудова повинність. У селян відбирали та вивозили до рейху велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, коней. Для власного харчування окупанти відбирали у селян дрібну птицю, овочі, зерно, прирікаючи людей на злидні, голод, вимирання. Нацисти займали найкращі оселі. Селянам доводилось перебиратись в сараї, до знайомих, в землянки.

Найстрашнішою трагедією стало масове винищення місцевого населення ... З перших же днів окупації нацисти розгорнули небачений за своєю жорстокістю терор. За найменшу провину на селян чекали шибениці та розстріл. В роки окупації та при відступі нацистами були спалені околиці сіл Мошни (Лютарівка), Кумейки (хутір Гута Межиріцька), Байбузи (Закревки). Селяни були вимушені перебиратись в ліса та сусідні села.

Особливо важким був 1943 рік. Розлючені невдачами на фронті фашисти виганяли селян на укріплення берегової лінії Дніпра, за найменшу провину били людей, усі роботи виконувались під дуло гвинтівки чи автомата.

Саме 1943 року почалися координовані військові операції партизанських загонів у Мошногірському лісі (на той час налічували майже 300 бійців), які до того діяли стихійно і неузгоджено. Партизани дуже дошкуляли окупантам.

Величезні зусилля було покладено на звільнення від фашистської окупації, яка тривала два з половиною роки.

4 лютого 1944 року о 14 годині 30 хвилин розпочалася визвольна операція, в якій брали участь 859-й Ордена Суворова стрілецький полк, що входив до складу 294-ої стрілецької Черкаської дивізії та частина, створена з десанту, окрема бригада підполковника Сидорчука, що ввійшли до складу 52-ої армії, командуючим якої був генерал-лейтенант Коротєєв.

4 лютого були звільнені Мошни і Тубільці, 5 лютого - Байбузи, Кумейки, Софіївка і Яснозір'я.

Пам’ять про війну, її сувора правда залишаються з нами як найбільший за силою духу приклад мужності, патріотизму, важкої праці і вічної скорботи за тими, хто поклав на вівтар перемоги найдорожче – життя.
Наверх