Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 18 лют 2022 12:00

Як стаття звільнення впливає на виплату допомоги по безробіттю

Як стаття звільнення впливає на виплату допомоги по безробіттю
Як стаття звільнення впливає на виплату допомоги по безробіттю?

Відповідають юристи Черкаського обласного центру зайнятості:

— якщо працівник звільняється за власним бажанням без поважних причин та планує звертатися до центру зайнятості, то термін виплати допомоги по безробіттю становить максимально 270 днів, а саму допомогу він отримає тільки на 91-й календарний день з моменту звернення до Центру зайнятості. У разі, якщо в трудовій книжці, коли працівник звільняється за власним бажанням вказано про поважну причину (наприклад, переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка або жінки на роботу в іншу місцевість), то термін виплати допомоги по безробіттю не скорочується і становить 360 календарних днів;

— якщо працівника звільнено за згодою сторін або з підстав, передбачених пунктом 7 частини першої статті 36, пунктами 3, 4, 7 та 8 частини першої статті 40, статтями 41 (крім пункту 5) та 45 Кодексу законів про працю України, а також з аналогічних підстав, визначених іншими законами України, наслідком яких є притягнення особи до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної відповідальності тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на строк 90 календарних днів (з 271-го календарного дня, особам передпенсійного віку - з 631 календарного дня після призначення допомоги по безробіттю) і становить максимально 270 днів.
— якщо працівника звільнено у зв’язку із зміною в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства підприємства, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП України), то виплата допомоги по безробіттю відкладається на місячний термін (з дати звільнення), але виплачується усі 360 календарних днів.

У той же час, у період дії карантину в Україні:

— реєстрація безробітних здійснюється з першого дня подання відповідної заяви до центрів зайнятості.
— допомога в зв’язку з безробіттям призначається з першого дня після того, як безробітний став на облік;
— розмір мінімальної допомоги підвищено до 1000.00 грн.
Наверх