Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 19 лют 2022 08:00

COVID-19 навіть у легкій формі підвищує ризик серцево-судинних захворювань

COVID-19 навіть у легкій формі підвищує ризик серцево-судинних захворюваньВчені з Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі з'ясували, що люди, які перехворіли на COVID-19 навіть у легкій формі, протягом від одного місяця до року після зараження схильні до підвищеного ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи.

Про це повідомляє дослідження в Nature Medicine.

Автори статті проаналізували бази даних Міністерства у справах ветеранів США та отримали вибірку зі 153 760 осіб, які перехворіли на COVID-19. Також було набрано дві контрольні групи: 5 637 647 користувачів US Veterans Health під час пандемії та ще 5 859 411 осіб, інформацію щодо яких збирали до пандемії.

Метою вчених було оцінити ризик настання смерті від серцево-судинних захворювань протягом 12 місяців як для загальної когорти, так і для тих, хто лікувався від коронавірусної хвороби у стаціонарах, відділеннях інтенсивної терапії чи вдома.

Вчені дійшли висновку, що в перші 30 днів після зараження люди з COVID-19 схильні до підвищеного ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи та небезпечних станів: цереброваскулярних захворювань, аритмії, ішемічної та неішемічної хвороб серця, перикардиту, міокардиту, серцевої недостатності та серцевої недостатності.

Ці ризики були очевидні навіть серед тих, хто не був госпіталізований до гострої фази інфекції.

«Наші результати свідчать про те, що ризик серцево-судинних захворювань протягом одного року у тих, хто вижив після гострого COVID-19, значний. Шляхи догляду за тими, хто пережив важку форму COVID-19, мають брати до уваги серцево-судинні захворювання», — заявили вчені.

Автори статті вважають, що найкращий спосіб запобігти тривалому COVID-19 та його незліченним ускладненням, включаючи ризик серйозних серцево-судинних ускладнень - це запобігти зараженню SARS-CoV-2.
Наверх