Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 21 лют 2022 12:00

В Україні активізувалися інтернет-шахраї: В НБУ розповіли, як захиститися

В Україні активізувалися інтернет-шахраї: В НБУ розповіли, як захиститися
Шахрайські дії в мережі Інтернет становлять майже 70% від усіх звернень, які надходять до кіберполіції. За 2021 рік скерували до суду понад 2000 кримінальних проваджень.

Про це інформує пресслужба НБУ.

Як зазначили в прес-службі, фактично шахрайство через мережу Інтернет є світовим трендом. І у більшості випадків люди стають жертвами шахраїв через недотримання основних правил платіжної безпеки.

Найбільш поширені схеми


Найрозповсюдженішими у 2021 році шахрайськими схемами були:

- продаж неіснуючих товарів,
- псевдовиграші,
телефонні шахрайства,
- фішингові ресурси для привласнення грошей або збору персональних даних,
- заволодіння грошима під приводом надприбутків,
- прохання знайомих про допомогу в соціальних мережах.

У цілому за минулий рік, за зафіксованими Національною поліцією випадками, кіберзлочинці ошукали громадян більше ніж на 193 мільйони гривень.

Шахрайство з платіжними картками


Як зазначили в прес-службі, найпопулярнішим методом шахрайства з платіжними картками в Україні, як і у світі, традиційно залишається соціальна інженерія, завдяки застосуванню якої люди самі переказують гроші аферистам або розкривають їм дані своїх карток.

У НБУ радять дотримуватися простих правил під час взаємодії з кіберпростором, зокрема у фінансових питаннях, - бажано мати окремий телефонний номер для взаємодії з фінансовою установою, зареєструвати його та "прив’язати" до своїх паспортних даних, уважно стежити за тим, де розміщується інформація про фінансовий номер, контролювати свій мобільний телефон і не залишати його без нагляду.
Наверх