Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Головне / Суспільство 23 лют 2022 22:12

В УКРАЇНІ ВВЕДЕНО НАДЗВИЧАЙНИЙ СТАН

В УКРАЇНІ ВВЕДЕНО НАДЗВИЧАЙНИЙ СТАН
Верховна Рада України підтримала звернення РНБО про запровадження НС по всій території країни, крім Донецької та Луганської областей. "За" проголосувало 335 народних депутатів.

Надзвичайний стан запроваджується з 00 годин 00 хвилин 24 лютого 2022 року на 30 днів в усіх областях України, крім Донецької та Луганської (там вже діє особливий правовий режим).

Запроваджені обмеження та правила надзвичайного стану:

- Встановлення особливого режиму в'їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування територією, де вводиться надзвичайний стан (за потреби).
- Обмеження руху транспортних засобів та їхній огляд (за потреби).
- Посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства.
- Заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом.
- Заборона страйків.
- Тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов'язковим наданням їм стаціонарних або тимчасових житлових приміщень.
- Запровадження комендантської години (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби, за потреби).
- Перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках - проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян.
- Заборона призовникам, військовозобов'язаним та резервістам змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління та/або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої рохзвідки України.
- Заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку.
- Регулювання роботи цивільних теле- та радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів та радіовипровінювальних пристроїв особистого і колективного користування. Не йдеться про ліцензовані медіа.
- Особливі правила користування зв'язком та передавання інформації через комп'ютерні мережі (за потреби).
- Порушення у порядку, визначеному Конституцією і законами України, питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Надзвичайний стан — це тимчасовий правовий режим, який передбачає певне обмеження прав і свобод людей в умовах кризових подій. Його запроваджують за погодження Ради нацбезпеки та оборони, яка звертається до президента, після чого відповідне рішення голосує Верховна Рада. Термін дії надзвичайного стану — від 30 до 60 днів з можливістю подовження.
Наверх