Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 12 кві 2022 08:00

Як отримати дані про проведені щеплення: Рекомендації МОЗ для переселенців і біженців

Як отримати дані про проведені щеплення: Рекомендації МОЗ для переселенців і біженців
Через війну багато людей вимушені змінювати місце проживання. Дехто не має на новому місці медичної документації, відтак не може підтвердити вакцинальний статус дітей і свій власний.

Про це розповідає пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров‘я розробило рекомендації щодо отримання даних про проведену вакцинацію внутрішньо переміщеними особами (ВПО) та особами, які  виїхали за кордон через початок повномасштабної війни росії проти України.

В яких документах є записи про статус щеплень?

Підтвердити статус щеплень можна завдяки записам в первинній обліковій документації:

- «Історії розвитку дитини» (форма № 112/о)
- «Карті профілактичних щеплень» (форма № 063/о)
- «Медичній карті амбулаторного хворого» (форма № 025/о);
- Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ)
- Міжнародному свідоцтві про вакцинацію
- Довідці про проведені щеплення
- Інших медичних документах, що містять відомості про проведені щеплення.

Як підтвердити дані щодо вакцинального статусу особи, яка є ВПО в Україні?

Якщо ви перемістилися всередині країни і не маєте документів, що підтверджують вашу вакцинацію або вакцинацію дитини, вам або законному представнику дитини потрібно:

- Зв’язатися з лікарем, із яким укладена декларація, або з відповідальним представником медичного закладу, де працює лікар, із запитом про отримання довідки про проведені щеплення або для внесення медичних записів до ЕСОЗ (за наявності технічної можливості та/або фізичної доступності).
- Якщо лікар чи медзаклад мають технічну можливість та/або фізичний доступ, вони вносять дані про вакцинацію до ЕСОЗ на підставі записів у паперовій первинно-обліковій медичній документації.
- Якщо можливості внести дані до ЕСОЗ немає, медичний працівник формує довідку про проведені щеплення із використанням відомостей «Карти профілактичних щеплень» (форма № 063/о), яка зберігається у лікаря чи в закладі, та відомостей, що вже внесені в ЕСОЗ.
- Довідка формується або в електронній формі з накладанням електронного цифрового підпису, або в паперовій формі з засвідченням підписом медпрацівника, який її сформував, та печаткою медзакладу.
- Електронний документ або електронна копія паперового документа надсилається запитувачу засобами електронної комунікації. Обирати форму довідки треба з урахуванням технічної можливості її надавача.
- Варто зауважити, що назви антигенів, проти яких проведені щеплення, в довідку про проведені щеплення вносять відповідно до назв кодів вакцин (наприклад, вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК) має позначку MMR, а проти гепатиту В – HepB).

Якщо у вас немає документального підтвердження вакцинального статусу, вважається, що ви не робили щеплень і курс доведеться починати спочатку.

Як підтвердити вакцинальний статус особи, яка виїхала за межі країни?

Якщо у вас або вашої дитини немає документів на підтвердження вакцинації, вам або законному представнику дитини необхідно:

- Зв’язатися з лікарем, із яким у вас укладена декларація, або з відповідальним представником медичного закладу, де працює лікар.
- Запитати про отримання довідки про проведені щеплення.
- Отримати від медичного працівника закладу довідку про проведені щеплення. Її заповнюють із використанням відомостей «Карти профілактичних щеплень» (форма № 063/о), яка зберігається у такого надавача, та відомостей, внесених до ЕСОЗ. Довідка формується в електронній формі з накладанням електронного цифрового підпису або в паперовій формі з засвідченням підписом медпрацівника, який її сформував, та печаткою медзакладу.
- Електронний документ або електронна копія паперового документа надсилається запитувачу засобами електронної комунікації. Обирати форму довідки треба з урахуванням технічної можливості її надавача.
- Назви антигенів, проти яких проведені щеплення, вносять у довідку про проведені щеплення відповідно до назв кодів вакцин (наприклад, вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК) має позначку MMR, а проти гепатиту В – HepB) для полегшення сприйняття медичними працівниками.

Якщо вам не вдасться документально підтвердити проведені щеплення, вважатиметься, що ви їх не робили, і курс імунізації доведеться починати спочатку. При цьому щеплення необхідно проводити відповідно до Національного календаря щеплень країни перебування.
Наверх