Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 06 травня 2022 18:00

Як діяти, коли родичі чи знайомі потрапили в полон до росіян

Як діяти, коли родичі чи знайомі потрапили в полон до росіян
Якщо ваші рідні чи знайомі потрапили у полон, потрібно обов’язково заявити у найближчий відділок поліції чи інші органи влади.

Про це ідеться у рекомендаціях родичам осіб, які стали заручниками російських військових, оприлюднених Центральним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції України.

Зазначається, що сотні мирних українців потрапили у полон до російських загарбників.

“Захоплення цивільних заручників – поширена практика серед військових рф, хоча такі дії заборонені міжнародним правом”, - наголошують у Центральному управлінні Мін’юсту.

У відомстві відзначають, що згідно із Женевськими конвенціями, захоплення заручників є військовим злочином.

“Якщо ваші рідні чи знайомі потрапили у полон, потрібно обов’язково заявити у найближчий відділок поліції чи інші органи влади. Також слід звернутися до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених за телефонами +38 067 650 83 32; +38 098 087 36 01 або на адресу [email protected]”, - радять у Центральному управлінні.

Згідно з оприлюдненою інфографікою, родичам осіб, які стали заручниками російських військових, також рекомендують звернутися через юристів чи адвокатів до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, поінформувати громадськість, ЗМІ, місцеву владу.

Також радять збирати факти і докази, необхідні для розшуку людини - скріншоти повідомлень, аудіозаписи розмов, відео з камер спостережень тощо.

Як діяти, коли родичі чи знайомі потрапили в полон до росіян
Наверх