Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 13 лис 2017 00:19

Організації громадського суспільства зможуть надавати соціальні послуги населенню

Організації громадського суспільства зможуть надавати соціальні послуги населеннюАктуальні питання взаємодії державних органів та неурядових організацій у наданні соціальних послуг населенню обговорювали нещодавно під час круглого столу, організованого офісом Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Департаментом соціального захисту населення Черкаської ОДА.

Захід відвідали представники інтернатних установ та територіальних центрів області, громадських організацій та релігійних конфесій.

– На сьогодні існує тенденція дедалі ширшого залучення організацій громадянського суспільства до процесу формування та реалізації державної політики, – зазначив директор Департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Руслан Чикало. – І питання соціального захисту не є виключенням, адже зараз ми активно запрошуємо такі організації до процесу надання соціальних послуг.

Законодавством передбачено, що місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування при забезпеченні надання соціальних послуг можуть вдаватися до соціального замовлення, тобто замовляти ці послуги на договірній основі у суб’єктів господарювання. При цьому виконавцями соціального замовлення можуть бути виключно недержавні суб’єкти, а отже – громадські, благодійні, релігійні організації тощо.

– Така співпраця влади з громадськими організаціями необхідна, – переконаний Руслан Олександрович, – ситуація, коли соціальні послуги надаватимуть як державні інтернатні установи і терцентри, так і громадські організації створить здорову конкуренцію і як наслідок – зросте якість надання послуги. Ми вже бачимо на власному прикладі, що в умовах децентралізації новостворені ОТГ на Черкащині більше зацікавлені все-таки купувати послуги, а не створювати власні соціальні установи.

Учасники заходу мали можливість обговорити і проблемні питання, що виникають в умовах надання соціальних послуг недержавними організаціями.

Між тим, консультант ОБСЄ Любов Паливода розповіла присутнім про європейський досвід у наданні соціальних послуг населенню, відзначивши позитивний досвід Австрії та Португалії.

– Португалія успішно реформує систему соціальних послуг за умов економічної кризи та бюджетного дефіциту, що привертає нашу увагу саме до її досвіду. Ця країна має кількасотрічні традиції залучення організацій громадянського суспільства, насамперед релігійної та професійної спрямованості, до надання соціальних послуг. Крім того, у цій країні створений єдиний реєстр отримувачів соціальних послуг, що унеможливлює будь-які зловживання.
Наверх