Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Суспільство / Черкаський район. Новини 12 травня 2022 09:00

Зміни законодавства про зайнятість населення в умовах воєнного часу

Зміни законодавства про зайнятість населення в умовах воєнного часу
З початком воєнної агресії чимало українців втратили робочі місця, багато наших співгромадян не мають документів, які підтверджують трудову діяльність. Це та інші проблемні питання нещодавно врегульовано чинним законодавством України.

Про це розповідають в Черкаській районній філії ОЦЗ.

Так на сферу зайнятості чекають наступні зміни:

Набуття статусу безробітного

Статус безробітного надається громадянам з першого дня реєстрації за їх особистою заявою без вимог до наявності підходящої роботи.

Внутрішньо переміщені особи

На час дії воєнного стану внутрішньо переміщеним особам надаватиметься статус безробітного без застосування звичайних вимог. Крім цього, зможуть зареєструватися внутрішньо переміщені особи, які не розірвали трудові відносини. Припинити трудовий договір вони можуть в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості заяву на ім'я роботодавця. Зі свого боку центр зайнятості має повідомити про це роботодавця, Пенсійний фонд та територіальний орган Державної податкової служби (будь-яким засобом комунікації).

Зауважимо, що датою звільнення вважатиметься наступний день після подання такої заяви.

Допомога по безробіттю

Нарахування виплат допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого відвідування клієнтом центру зайнятості, якщо він не рідше ніж раз на 30 календарних днів підтверджуватиме намір перебувати в статусі (будь-якими засобами комунікації, зокрема електронними).

Максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру 1,5 мінімальної заробітної плати, встановленого законом на 1 січня календарного року, тобто - 9750 гривень.

Виплата допомоги припиняється в разі, якщо безробітний понад 30 днів перебуває за кордоном.

Розмір допомоги для внутрішньо переміщених осіб встановлюється на підставі відомостей, наявних в державних реєстрах, а також податкової звітності за останній звітний період - IV квартал 2021 року або річної звітності за 2021 рік.

Щодо дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства

Відтепер роботодавець може подати заяву на отримання чи продовження дії дозволу на застосування праці іноземців чи осіб без громадянства будь-яким засобом комунікації. Видача та продовження дозволів для громадян рф, Білорусі (за необхідності - інших держав) здійснюється за погодженням з регіональними органами Служби безпеки України.

Окремо в Законі прописано особливості отримання допомоги по частковому безробіттю на період воєнного часу та започаткування власної справи за сприяння служби зайнятості.

Ознайомитися з повним текстом Закону можна тут: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1279685.
Наверх