Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Головне 27 чер 2022 17:11

Черкащину очікує тиждень пекельної спеки

Черкащину очікує тиждень пекельної спеки
Черкащину очікує тиждень пекельної спеки.

Про це розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Причиною спекотної погоди на Черкащині впродовж цього тижня стане високий теплий антициклон із центром над ерефією. В умовах малохмарної погоди та великої тривалості дня повітря добре прогріватиметься. Максимальна температура перевищить позначку 30°. Значно теплішими стануть і ночі, які у найближчі три доби набудуть «статусу тропічних» з температурами 15-20º.

Пік спеки припаде на День Конституції 28 червня, коли після нічних 18-20°, вдень повітря прогріється аж до 33-35°. Цікаво, що максимальна температура буде близькою до рекордної, при цьому спекотний рекорд 36,1° 28 червня, який утримується ще з 1954 року, тобто вже 68 років. Середня добова температура повітря на поточному тижні очікується 23-25º, що вище за кліматичну норму на 3-5°.

Проте, 30 червня, прогнозується послаблення спеки. Атмосферні фронти із заходу проявлять себе короткочасними грозовими дощами, вдень в окремих районах області можливі град та шквали 15-20 м/с. Температура вночі 15-20°, вдень 24-29°.

Такі погодні умови зумовлять швидке зростання показника горимості у лісах області до високого та надзвичайного, а також погіршенню якості атмосферного повітря.

Високі температури за відсутності дощів сприятимуть прискореному розвитку всіх сільськогосподарських культур. Зокрема, у ранніх хлібів скорочуватимуться строки достигання зерна, тож до початку жнив необхідно бути готовими з початку липня.

Площі з грунтовою засухою розширяться і під ранніми хлібами охоплять всю територію нашої області. Особливо погіршаться умови для формування врожаю бульбокоренеплодів, зокрема картоплі.

За попередніми розрахунками, липень 2022 розпочнеться сонячною, сухою погодою з температурою вночі 11-16º, вдень 26-31º.

У спекотну погоду важливо правильно підбирати одяг, пити більше води та не перебувати на сонці у години коли воно найбільше «припікає». Радимо бути обережними з кондиціонерами, вентиляторами та холодними напоями, адже головне при такій погоді – не застудитися.
Наверх