Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 01 лип 2022 13:00

До яких змін варто готуватися найманим працівникам та роботодавцям Черкащини

До яких змін варто готуватися найманим працівникам та роботодавцям Черкащини
Минула половина 2022 року, в якому 24 лютого стало початком великої боротьби українського народу за мир і суверенітет України. Багато людей втратили роботу під час війни. Декому ніде працювати, послуги інших вже не актуальні, а багато починають все з нуля, залишивши своє робоче місце на тимчасово окупованій території. Більшість черкаських підприємств адаптуються до нових умов і таким чином забезпечують зайнятість працівників. Своє виробництво вони зорієнтували на потреби наших військових. У регіоні затребуваними стали: медики, швачки, підсобні робітники, водії та логісти.

Про це розповідає Сектор інформаційної роботи ОЦЗ.

З початку війни в Черкаській обласній службі зайнятості зареєстровано 11135 безробітних. Серед них 17,9 % - переселенці з інших областей України.

Помітно зросла реєстрація протягом останніх двох місяців. Якщо у червні минулого року фіксувалося 2050 безробітних, то у цьому році їх реєстрація збільшилась на 21,5 %. Зараз щодня в філіях та центрах зайнятості області реєструється близько 100-120 безробітних. Дані обласної служби зайнятості не враховують ту кількість людей, які вимушено припинили підприємницьку діяльність, але ще не реєструвалися безробітними. Наймані працівники також не входять до цієї статистики, якщо формально їх не звільнили, а лише відправили у неоплачувані відпустки чи простій.

Водночас відчутне пожвавлення на локальному ринку праці, що пояснюється сезонністю. Однак рівень зайнятості все ще нижчий, ніж до війни.

Для прогнозування розвитку ринку праці та потреби в кадрах у 2022 році, служба зайнятості провела опитування серед підприємств області.

За оцінками фахівців, найбільше потерпіли від наслідків війни наймані працівники, малий та середній бізнес. Однак кількість тих, хто потрапив під скорочення, за опитуванням, становить 50%. Саме стільки респондентів стверджують, що їм або платять мінімальну зарплату, або скоротили її до 30 і більше відсотків чи взагалі не впевнені в отриманні будь-якої оплати від своїх роботодавців. Для великого бізнесу ситуація змінилася не так драматично. Натомість підприємці часто змушені зупиняти діяльність через відсутність рентабельності.

Разом з тим, з початку повномасштабної війни за сприяння центрів зайнятості та філій Черкаського обласного центру зайнятості роботу отримав 8951 безробітний, що на 40,1 % менше, ніж у відповідному періоді 2021 року.

Завдяки урядовим ініціативам, Черкаський обласний центр зайнятості продовжує реалізацію програми з надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Наразі 177 роботодавці вже отримали компенсації за 355 працівників.

Між тим, варто наголосити, що з 24 лютого, на час дії воєнного стану в Україні, для безробітних, які перебувають у статусі понад 30 днів, а також для тих, хто не має спеціальності і вперше працевлаштовується, підходящою є робота, яка не потребує кваліфікації та професійної підготовки.

- У часи, коли надважливою є сфера зайнятості населення, наше партнерство з роботодавцями продовжується, тоді коли держава сфокусована на підтримці потреб фронту. За останні місяці знайдено нових партнерів серед релокованого бізнесу та надано консультаційну підтримку понад 1000 роботодавцям регіону. Не припиняю захоплюватися вартовими нашої продовольчої безпеки, які працюють у посиленому режимі. З початку весняно-польових робіт у сфері сільського господарства були працевлаштовані  3548 безробітних. Зокрема, професійне навчання за цим напрямком пройшли 217 наших клієнтів. З новими знаннями і практичними навиками усі вони працюють на полях Черкащини. Доречі, значна частка безробітних висловлюють бажання щодо власного професійного розвитку в повоєнний період. Отримання нових знань є актуальним напрямом планів, адже в період відновлення країни відбудуться відчутні зміни в професійній структурі попиту на працю. Навіть зараз з опитувань зрозуміло, що запит ринку праці на економістів, юристів та бухгалтерів буде значно меншим, ніж запит на будівельників, логістів чи робітників легкої промисловості. Сьогодні завдяки нашим ЗСУ ми маємо можливість працювати, тож робимо максимум з перспективою на майбутнє. Українці мають долучитися до відбудови України та отримати за це гарантований заробіток, оскільки сьогодні надважливими завданнями для тих, хто в тилу, є відновлення інфраструктури, будівництво захисних споруд, супровід громадян з інвалідністю та багато іншого. Зазначу, що 28 червня набула чинності Постанова Кабміну №716, яка регулюватиме організацію суспільно корисних робіт в Україні під час війни. У кожній області різновид робіт визначатимуть місцева влада та військово-цивільні адміністрації, але всі вони будуть спрямовуватися на відбудову та розвиток економіки. Наша зброя тут – це робота. Попри всі обставини рухаємось в запланованому напрямку – робимо кроки у підвищенні якості надання послуг та розширення каналів комунікації з клієнтами, - резюмує директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.
Наверх