Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 29 гру 2017 00:00

Можливість розпочати нове життя: Військова служба за контрактом

Можливість розпочати нове життя: Військова служба за контрактомЦьогоріч Черкаський об’єднаний міський військовий комісаріат направив служити за контрактом 150 осіб. 38 з них – жителі Черкаського району.

Людей різного віку, освіти, професій, вподобань та інтересів, сімейних та одиноких вмотивувало спільне бажання – стати частиною сучасної військової історії країни, - йдеться в матеріалі "Сільських обріїв".

Як заохочували

Основні завдання популяризувати та інформувати про переваги та перспективи контрактної служби взяв на себе військовий комісаріат. Але, там кажуть, що без підтримки з боку влади різних рівнів – не справилися б.

– Цьогоріч в Черкаській РДА була розроблена та схвалена сесією районної ради програма, яка передбачала різні напрямки інформування та агітації на військову службу за контрактом, – розповідає т.в.о. військового комісара підполковник Олег Тимошенко – Це і біг­борди, і рекламна продукція, зокрема, календарі, флаєри, листівки, і перевезення кандидатів на контрактну службу до навчальних центрів. Завдяки цьому ми змогли розширити масштаби інформаційної кампанії.

Як пропозицію до подальшої співпраці, у військовому комісаріаті пропонують розглянути в планах на 2018 рік практику винагороди контрактників.

– Приміром, в деяких районах області вже цьогоріч громадянам, які уклали контракт зі Збройними cилами України, виплачували з місцевого бюджету одноразову грошову допомогу у розмірі декількох тисяч гривень. Це були різні суми, проте вони відчутно стимулювали людей – інформує заступник військового комісара, начальник відділення комплектування підполковник Олександр Шиш.

Слід зауважити, що впродовж 2017 року відповідальні представники Черкаського ОМВК тісно та результативно співпрацювали з Черкаським районним центром зайнятості, навчальними закладами, організаціями та підприємствами, сільськими радами Черкаського району щодо інформаційно­агітаційної роботи в питаннях вступу до ВВНЗ, призову на строкову та контрактну службу.

Хочу служити!

Якщо ви вирішили, що професійна військова служба – це ваше покликання, значить шукайте дорогу до Черкаського військкомату. Тут вас зустріне заступник військового комісара начальник відділення комплектування Олександр Шиш. Цей напрямок роботи у військкоматі курує він. Він першим проводить співбесіду з кандидатом. Обов’язково цікавиться, що саме спонукало йти в армію, з’ясовує, чи служила людина і де, має чи ні судимості і за якими статтями, а також чи наявні нарікання на стан здоров’я. Якщо до військомату добиратися проблемно, за інформацією можете звертатися, зателефонувавши за номером 095­260­90­04.

– Ми визначаємо військово­облікову спеціальність кандидата і пропонуємо ті військові частини, які мають потребу в таких спеціалістах. У разі, якщо майбутній контрактник висловив бажання набути іншу військово­облікову спеціальність, обговорюємо можливі варіанти та пропонуємо відповідні військові частини. До речі, для жінок, які хочуть служити в армії, обов’язковою умовою для контрактної служби є письмова згода командира військової частини. Це не тому, що до жінок упереджене ставлення, а просто вакантні посади, на які можуть претендувати жінки, переважно укомплектовані, – розповідає Олександр Олександрович. – Далі потенційний контрактник має зібрати пакет документів, пройти поглиблену медичну комісію та психологічне тестування. До речі, не варто забувати про фізичну форму та загартованість!

Наразі у військових частинах не вистачає молодшого медичного персоналу. Як правило, жінки обирають посади зв’язківців, кухарів, діловодів.

При цьому, у військкоматі кажуть, що кожна людина потребує індивідуального підходу, враховуючи її побажання, минулий досвід та фізичні і психологічні можливості сьогодні. І не варто боятися бюрократичної тяганини. Якщо зі збором документів дотримуватися запропонованого ними алгоритму дій, то вправитися з усім можна за 5-­7 днів.

– У нас були такі випадки, коли людина настільки була вмотивована служити в армії, що необхідні документи зібрав за два дні, а на третій вже поїхав у навчальний центр, – розповідає Шиш.

Планове завдання призову на військову службу за контрактом офіцерів запасу становило 9 осіб. Але виявили бажання та були призвані 16 офіцерів запасу. Основною вимогою до кандидатів був призов до бойових військових частин з віковими обмеженнями до капітана – до 40 років включно, майор – до 45 років, підполковник – до 50 років, а також усі кандидати повинні бути придатними за станом здоров’я.

Слід зауважити, що укладання контракту зі Збройними силами України здійснюється або у навчальному центрі, або у військовій частині. Військкомат, відповідно до наданих повноважень, відповідає за якісний відбір кандидатів на контракт та формування особової справи майбутнього контрактника.

Також військовим комісаріатом в 2017 році було здійснено два призови офіцерів запасу за призовом до лав Збройних сил України терміном на 18 місяців в кількості 12 осіб.

Найбільше жителів Черкаського району та міста Черкаси служать за контрактом в десантно­штурмових військах, морській піхоті, танкових військах в Чернігівській, Вінницькій, Житомирській, Полтавській, Кіровоградській, Миколаївській областях. І, звісно ж, військових частинах, розташованих у м. Черкаси та с. Дубіївка.

Що платитимуть?

Нині контрактник отримує заробітну плату від 7200 гривень. Залежно від посади, звання, терміну і місця проходження служби, заробітна плата підвищується. Також виплачується винагорода всім військовослужбовцям, які виконують свої обов’язки в зоні АТО, незалежно від звання і посади. Військовослужбовці першої лінії оборони щомісяця отримують додатково 10 тисяч гривень, в інших – 4500 грн.

– До речі, з 1 січня 2018 року постановою Кабміну №704 внесені зміни в грошове забезпечення військовослужбовців. Відтак, військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу після укладення ними першого контракту буде виплачуватися одноразова грошова допомога у розмірі восьми, дев’яти чи десяти прожиткових мінімумів залежно від звання, – зауважує т.в.о. військового комісара Олег Тимошенко.

Окрім того, у світлі пенсійної реформи контрактна служба – це можливість відчутно підвищити розмір своєї пенсії. Приміром, якщо людина у віці від 40 до 50 років бачить, що її відрахування до Пенсійного фонду впродовж останнього періоду не настільки великі, то військова служба за контрактом, як останнє місце роботи, однозначно її підвищить. До речі, при контрактній службі можливий варіант цивільній людині вийти на військову пенсію по спільному стажу. На сьогодні, аби отримувати військову пенсію потрібно мати 12,5 років цивільного стажу, можна з перервами, і стільки ж військового, разом із строковою службою. Але головна умова, аби військова служба була останнім місцем роботи. А військова пенсія однозначно більше цивільної. Проте у будь­якому випадку потрібна буде індивідуальна консультація з різними фахівцями.

П.8 у контракті

Усі військовослужбовці, які зголосилися служити за контрактом, погоджуються на те, що не менше року мають відслужити в зоні проведення бойових дій.

– Усе залежатиме від роду військової частини та посади, яку обіймає контрактник, – зауважує Олег Анатолійович. – Якщо це бойова частина – значить може і більше, і довше, в тиловій – це відрядження, але в загальній кількості не менше року. Приміром, у Черкасах є автобати, які в зоні проведення бойових дій мають забезпечувати матеріальну базу. Відтак солдати їдуть туди у відрядження і виконують визначені завдання.

Контрактна служба – це робота пов’язана з певною небезпекою. Людина йде з власної волі служити та виконує свій обов’язок, натомість отримує державні гарантії, пільги і гідну заробітну плату. До речі, служба в АТО для контрактника відкриває перспективи кар’єрного зростання.

– Якщо військовослужбовець підготовлений за своїм фахом, пройшов навчання, проявив себе під час військової служби, має досвід виконання бойових завдань в зоні АТО, то він обов'язково отримує звання та підвищення по службі, – зауважує військовик.

Перловка та кисла капуста в минулому

Можливо, не так швидко, як того хотілося б, але українська армія реформується відповідно до європейських стандартів. Починати завжди складно. А тим паче, коли двадцять років перед цим все практично зводилося нанівець.

– Нині держава йде шляхом більшості європейських країн – вона забезпечує комфортні умова для проходження військової служби контрактника, а він на професійному рівні виконує свій військовий обов’язок, – зауважує Олег Тимошенко. – Уже зараз іде нарощування сучасної матеріальної бази. Приміром, нині сформовано багато нових військових частин. Звісно, там ще немає розвиненої інфраструктури в плані казарм чи гуртожитків. Проте в наступному році обіцяють збудувати 91 сучасний гуртожиток при військових частинах, де можна буде розмістити маже 25 тисяч військовослужбовців. Таке будівництво вже розпочалося в Миколаєві та Одесі. Наразі розглядають ще й такий варіант, щоб контрактникам повертати кошти за винаймання житла, як особам офіцерського складу. Крім того, нині при навчальних центрах триває будівництво сучасних стаціонарних бригадних містечок. Це казарми нового типу. Забезпечення військовою формою відбувається вчасно і в необхідному обсязі. Причому йде осучаснення форми. Якщо, приміром, раніше це були плащ­палатки, то нині маємо вологонепроникні камуфляжі. Отримуємо спеціальні сорочки під бронежилет, сучасні маскувальні засоби, які раніше добували через волонтерів. Наступний пункт – харчування. Цьогоріч 23 військові частини перейшли на новий тип харчування, в основі якого лежить калорійність. У розкладці – замість 20 до 300 найменувань продуктів, включаючи овочі, фрукти, солодощі та різні соки. Так само покращилася якість сухпайків. Якщо «старий» треба було з’їсти за три дні, то новий має 5­7 раціонів і розрахований до 30 днів. Інакше кажучи, це вже не банка тушонки, а герметичний пакет, в якому гарячий борщ. Армія переходить в нову структуру, аби людина, яка приходила служити, з перших днів почувалася тут комфортно і могла виконувати професійно військовий обов’язок.

Люди відшукують себе в новій армії

Нині в країні фокус іде на військову сферу. Фінансовий стимул, можливість професійно зростати, знайти себе в новій сфері стають мотивацією для все більшої кількості людей.

Служити за контрактом найбільше пішло жителів з Хацьок, Степанок, Хуторів, Вергунів, Дубіївки, Руської Поляни, Лесьок, Білозір’я. Були випадки, коли в армію спершу пішов чоловік, а за рік до нього приєдналася дружина. Досить часто приходить молодь, аби покращити своє матеріальне становище чи отримати більше шансів для вступу до ВВНЗ. Інші йдуть до армії в пошуках себе (не знайшли свого місця в цивільній сфері) і влаштувати собі життєвий екзамен – стати сміливим, стійким, рішучим, відповідальним. Навіть людина, яка мала судимість не за тяжкими статтями, завдяки службі в армії може написати свою біографію з чистої сторінки і новим почерком.

– У будь­якому випадку вибір завжди залишатиметься за кандидатом, – каже військовий психолог Валентина Чубенко-Савченко. Найголовніше – кандидат повинен бути справжнім патріотом України, який прагне до особистісного і професійного зростання та вдосконалення. Наше завдання – максимально вірно визначити ступінь готовності громадянина до вимог сучасної контрактної служби. Адже, «хочу» повинно дорівнювати «можу». Армія обирає сильних і мужніх та дарує шанс змінити життя назавжди! Вибір за вами!
Наверх