Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 25 гру 2017 17:01

Як реформа змінить сільську медицину

Як реформа змінить сільську медицинуСьогодні в Україні катастрофічно не вистачає медичних кадрів у селі – середня недостатність сільських лікарів складає 47%.

Все через повну відсутність належних умов для роботи та мотивації, адже у 72% сільських амбулаторій та ФАПів взагалі немає води, а у 82% – повністю відсутні туалети. Стан приміщень – просто жахливий. Немає обладнання, транспорту.

Як нормальному лікарю працювати в таких умовах?

У межах ініціативи Президента Петро Порошенко щодо реформування медичної сфери, Мінрегіон спільно з Міністерство охорони здоров’я України працює над розбудовою ефективної мережі.

Будуть побудовані нові та реконструйовані сучасні енергоефективні будівлі з комфортними умовами та необхідним обладнанням. Також розробляється система стимулів для лікарів у сільській місцевості. Верховна Рада вже прийняла законопроект №7117 про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості.

Що він дасть?

– сформується нову ефективну мережу сільських медичних закладів;
– розпочнеться будівництво нових сучасних амбулаторій та реконструкція діючих, де це можливо;
– нові технології та рішення, зокрема, телемедицина;
– новий транспорт;
– нову мотивацію для сільських лікарів.

“Для цього у бюджеті на 2017 рік вже закладено 4 млрд грн і плюс 1 млрд грн на наступний рік. За ці гроші можна побудувати близько 4 тис. сучасних амбулаторій в Україні за єдиним проектом”, – сказав позаштатний радник Президента Сергій Березенко в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Держава забезпечує виконання заходів щодо підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості за низкою основних напрямків, серед яких:

– вдосконалення мережі закладів охорони здоров’я та матеріально-технічної бази таких закладів;
- створення умов для проведення в сільській місцевості щорічних виїзних прийомів лікарями-фахівцями.

Зокрема, йдеться про сучасні комп’ютерні і телекомунікаційні технології і засоби для забезпечення функціонування електронної системи охорони здоров’я, організації медичного обслуговування в сільській місцевості із застосуванням телемедицини, електронних рецептів.

Фінансування заходів щодо підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості здійснюється за рахунок:

– коштів державного бюджету в порядку, визначеному законом;
– коштів місцевих бюджетів;
– інших джерел, не заборонених законодавством.
Наверх