Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Головне 04 лип 2022 17:12

Аномальна спека і дощі: Синоптики розповіли про погоду на тиждень

Аномальна спека і дощі: Синоптики розповіли про погоду на тиждень
Літо набирає обертів і розгортає справжню липневу спеку. Недарма у народі кажуть: «Після Івана Купала не треба жупана». І цьогорічний липень йде за цим синоптичним сценарієм.

Про це розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Найближчі дві доби антициклон «GABOR» зумовить сонячну суху погоду з нічними 15-20º та спекотними 34-36º вдень. Середньодобові температури 26-27°, що на 6-7° вище кліматичної норми. Такі аномально високі температури повітря у першій декаді липня спостерігаються 1 раз на 12 років.

Наголошуємо, що знаходження 20 хвилин на сонці в спеку або в задушливій кімнаті може призвести до теплового удару. Сприяє тепловому удару і недотримання питного режиму та фізичні навантаження. Бережіть себе у період спеки.

Найспекотніші 36º прогнозуємо на 6 липня.

Аномально високі температури як повітря, так і грунту негативно впливають на ріст і розвиток всіх рослин: пригнічують їх, завчасно припиняють ріст і розвиток бульбокоренеплодів, зумовлюють непродуктивні витрати вологи з грунту.

Ситуація ускладнюється і значним, тривалим дефіцитом опадів, який з початку року становить 30-40 %.

До того ж, червень 2022 увійшов у п’ятірку найбільш посушливих за останні 30 років, з дефіцитом опадів по області 30-50%. Тож значна вірогідність початку грунтової засухи і під пізніми культурами, зокрема кукурудзою у якої триває критичний період розвитку до вологи. Наразі вологозапоси на полях Черкащини некритичні, проте на 30 % нижчі від середніх багаторічних значень. Тож долю врожаю кукурудзи ще здатні змінити очікувані благодатні дощі. Проте, для раніх хлібів у яких триває підсихання зерна, які фактично готові до збирання, дощі можуть лише нашкодити…

7 липня погода кардинально зміниться! Атмосфера, через інтенсивне прогрівання та насичення водяною парою, стане нестійко. Атмосферні фронти циклону «YALLY» проявлять себе у нашому регіоні помірними, місцями значними дощами, грозами, в окремих районах градом та шквалами 15-20 м/с. Температура вночі 17-22º, вдень 25-30º.

До кінця тижня утримається циклонічний характер погоди, і під акомпанемент грозових дощів показання термометрів знизяться: вночі 13-18º, вдень 23-28º.
Наверх