Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 16 лип 2022 12:00

Правоохоронці Черкащини застерігають від шахрайств в умовах воєнного стану

Правоохоронці Черкащини застерігають від шахрайств в умовах воєнного стану
Нині шахрайство в Інтернеті набуває все більших масштабів. Злочинці вигадують нові схеми виманювання  грошей з користувачів. Практично повна безкарність, анонімність шахраїв, велика кількість довірливих людей – все це підживлює цей своєрідний «бізнес».

Про це інформує Сектор комунікації поліції Черкаської області.

Найрозповсюдженішими схемами шахрайства в умовах воєнного стану є псевдоблагодійність, пропозиції з оренди неіснуючого житла, фейкові пасажирські перевезення та продаж неіснуючих товарів, зокрема й військової амуніції.

Правоохоронці закликають громадян перераховувати гроші тільки на рахунки офіційних благодійних фондів, рахунки, вказані на сайті НБУ, або через додаток «Дія». Громадянам варто, за можливості, надавати перевагу післяплаті за товари та послуги. Також застерігаємо від замовлення документів, що нібито дозволять перетнути кордон чоловікам у віці 18-60 років. Окрім ризику потрапити на гачок шахраїв, замовникам фейкових документів загрожує кримінальна відповідальність.

Крім цього, не переходьте за посиланнями, що надходять через смс-повідомлення або месенджери, адже існує ймовірність стати жертвами фішингу. Користуйтесь тільки офіційним додатком «Дія» та офіційними додатками банківських установ, які дозволяють отримати виплати на картки, емітовані ними. Не вводьте на сторонніх ресурсах персональні або банківські дані.

Пам’ятайте: якщо вас просять перерахувати гроші на послуги нотаріусу або сплатити комісію для отримання державних виплат, ймовірно, вас намагається ошукати аферист.

Якщо вам телефонують невідомі та повідомляють про те, що з рідними чи знайомими сталася біда і необхідно надати певну суму грошей для вирішення «проблеми» – не поспішайте виконувати ці вимоги.

Обов’язково уточніть дані того, хто телефонує, або ж попросіть передати трубку вашому родичу.

Негайно спробуйте зв’язатись з рідними, аби з’ясувати, де зараз вони перебувають.

У жодному разі не перераховуйте грошей на вказані незнайомими особами рахунки.

Шановні громадяни, будьте пильні, перевіряйте надану вам інформацію, не довіряйте незнайомим людям! Про усі випадки шахрайських дій повідомляйте на лінію «102».
Наверх