Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 16 вер 2022 18:00

Як правильно видаляти файли з телефону, аби ворог їх не відновив – Держспецзв’язку

Як правильно видаляти файли з телефону, аби ворог їх не відновив – Держспецзв’язку
У Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації нагадали, як правильно видаляти файли, інформацію з телефону так, щоб російськи загарбники не мали змоги її відновити.

Зокрема, один із варіантів – видалити окремі файли вручну. Для цього потрібно обрати потрібний файл, натиснути кнопку «Видалити». А після цього очистити кошик через файловий менеджер, адже видалені файли можуть зберігатися в ньому до 30 днів.

«Проте навіть видалені таким чином дані все ще можуть бути відновлені», – зазначили у службі.

Тож фахівці радять додатково скористатися так званими шредерами – програмами, які дають можливість безповоротно знищувати файли, які можна знайти в магазині додатків вашого телефона.

Ще один варіант видалення даних зі смартфону – скидання системи до заводських налаштувань. До цього способу можна вдатися в останню чергу, коли інші за якихось причин неможливі. Адже з телефону у такому разі будуть видалені абсолютно всі дані та файли без можливості відновлення.

«Але майте на увазі, що повністю порожній телефон також може викликати підозри в окупантів», – підкреслили у Держспецзв’язку.

Для того, щоб скинути систему до заводських налаштувань у Android потрібно зайти у «Налаштування», обрати «Загальне керування» і натиснути «Скидання». Потім натиснути «Скинути до заводських налаштувань» (назви меню можуть дещо відрізнятися залежно від моделі телефону).

У iOS обрати Параметри – Загальні – Перенести чи скинути iPhone. Після цього – «Стерти» весь вміст і налаштування.
Наверх