Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 05 бер 2018 01:56

З 1 квітня тарифи на електрику поповзуть вгору

З 1 квітня тарифи на електрику поповзуть вгоруБагато постачальників електроенергії вже подали заяви на перерахунок тарифів.

З квітня в Україні набуде чинності RAB-регулювання тарифів на поставку електрики, що спричинить за собою нове його подорожчання. Вже близько 30 обленерго звернулися з відповідними заявами в НКРЕКП, щоб узгодити підвищення цін.

Як каже енергетичний експерт Андрій Герус, з 1 квітня зростуть обидві складові ціни на електроенергію: ціна самого електрики - на 6,1% плюс збільшення витрат на її транспортування. Саме ці тарифи і повинні узгодити в НКРЕКП. Правда, транспортування займає близько 15% в фінальному тариф для споживача.

Поки що мова йде лише про підвищення тарифів для непобутових споживачів. З 1 квітня вони виростуть на 5-20% в залежності від області.

Побутових споживачів це нововведення поки не торкнеться. Однак не варто радіти, в кінцевому рахунку бізнес включить ці витрати в вироблену ним продукцію, і споживачеві доведеться платити більше.

Як кажуть експерти, це просто інша методологія розрахунку тарифу на електрику. Зараз тарифи рахуються за формулою "витрати плюс прибуток". А вже цієї прибутком компанії розпоряджаються на свій розсуд.

Нове ж тарифоутворення включає в себе ще й інвестиційну складову. Тобто в них закладають кошти на модернізацію мереж. Ідея проста: в Україні хочуть зробити енергетику цікавою для інвесторів, щоб вони приходили і вкладали гроші в нові лінії ЛЕП, трансформаторні станції та багато іншого.

Але тут же виникає резонне питання: а як проконтролювати використання цих коштів? Що перешкодить компаніям отримувати додаткові прибутки і нічого не робити з енергосистемою або списувати ці гроші на якісь інші витрати?
Наверх